Papež pokřtil 28 dětí: Prvním Ježíšovým kázáním byl pláč

8.1.2017 

O dnešním svátku Křtu Páně sloužil papež jako každoročně v Sixtinské kapli Apoštolského paláce mši svatou spojenou s udílením svátosti křtu dětem. Celkem to bylo osmadvacet dětí, z nichž bylo 15 chlapečků a 13 holčiček, jejichž rodiče či jeden z rodičů jsou vatikánskými zaměstnanci. Papež František po evangeliu pronesl spatra krátkou homilii:

Drazí rodiče,
žádali jste pro svoje děti víru, které se jim dostane ve křtu. Věřit znamená žít víru, neboť víru je třeba žít, ubírat se cestou víry a vydávat svědectví víry. Víra nespočívá pouze v odrecitování Kréda v neděli, když jdeme na mši. Ne jenom to. Víra znamená věřit to, co je Pravda, že totiž Bůh Otec poslal svého Syna a Duch nás oživuje. Víra však také znamená svěřit se Bohu a tomu je máte učit svým příkladem, svým životem. Víra je i světlo. Během křestního obřadu dostanete rozžatou svíci, jako tomu bylo v počátcích církve. Proto se křtu v oněch dobách říkalo „osvícení“, protože víra osvěcuje srdce, umožňuje vidět věci v jiném světle. Žádali jste víru. Církev dá vašim dětem víru křtem, a vy máte úkol umožnit, aby rostla, opatrovat ji a přivést k tomu, aby se stala svědectvím pro všechny. To je smysl onoho obřadu. Pouze toto jsem vám chtěl říci: opatrujte víru a umožňujte jí růst, aby byla svědectvím pro ostatní.
A potom... Začíná koncert (
narážka na ozývající se dětský pláč), protože se děti ocitly na místě, které neznají a vstávaly dříve než obvykle. Začne jedno, udá tón a ostatní se přidávají. Některé pláčou jednoduše proto, že pláčou ostatní... Ježíš také plakal. Rád si představuji, že Ježíšovo první kázání byl pláč ve stáji. To bylo první kázání.... A potom, protože obřad je dlouhý, některé děti pláčí, protože mají hlad. Je-li tomu tak, pak je můžete beze obav normálně nakojit. Jako Matka Boží kojila Ježíše...
Nezapomeňte: žádali jste víru. Máte úkol opatrovat víru a umožňovat jí růst, aby byla svědectvím pro nás všechny, pro nás všechny, i pro nás kněze, biskupy a všechny.

Končil papež svou dnešní homilii v Sixtinské kapli.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.