Naprostá většina dětských uprchlíků přijíždí do Itálie bez doprovodu dospělých

17.1.2017 

„Věříme, že náš osud se může změnit. Doufáme v lepší budoucnost našich rodin,“ to jsou slova z listu, který děti uprchlíků adresovaly papeži Františkovi u příležitosti Světového dne migrantů a uprchlíků, který se připomínal minulou neděli. V dopise popisují, co dosud musely prožít, a zároveň mluví o své naději na pokojnou a bezpečnou budoucnost.
Mezi autory jsou mimo jiné děti z uprchlického tábora na italském ostrově Lampedusa, kde se o ně stará sdružení „Save the Children“. Humanitární organizace upozorňují, že 91% procent z celkem 28,2 tisíce dětí, které se v uplynulém roce dostaly do Itálie mořskou cestou, přijelo bez dohledu dospělých (foto). Je to dvakrát více než v roce 2015. Fosca Nomis, vedoucí oddělení institucionálních vztahů organizace Save the Children, odpověděla Vatikánskému rozhlasu na dotaz ohledně zmizelých dětí, o kterých média opakovaně přinášejí zprávy:

„Podle údajů Interpolu za rok 2015 zmizelo během tohoto roku 5000 dětí cizí národnosti. Tento údaj zahrnuje jak chlapce a děvčata, kteří úmyslně skrývají svou identitu před úřady, aby mohli pokračovat v cestě do jiných měst a států a nemuseli zůstat v Itálii, tak také ty nezletilé, kteří se mohli v některých případech dostat do rukou kriminálních organizací, které je zneužívají jak pro práci tak sexuálně,“ říká Fosca Nomis z organizace „Save the Children“.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.