Papež na závěr dominikánského jubilea: Dobré skutky oporou v tekuté společnosti

21.1.2017 

Slavnostní mší svatou s Petrovým nástupcem v bazilice sv. Jana na Lateránu dnes odpoledne dominikánský řád završil oslavy osmistého výročí založení. Svatý otec v homilii mluvil o dvou protichůdných scénářích – „karnevalu“ světské kuriozity na jedné straně a oslavení Boha prostřednictvím dobrých skutků na straně druhé.

“Jak se uskutečňuje přechod od pseudo-slavnostní povrchnosti k velebení, které je pravou oslavou? Uskutečňuje se díky dobrým skutkům těch, kdo se stávají Ježíšovými učedníky a spolu s tím také „solí“ a světlem“. „Tak ať vaše světlo svítí lidem, aby viděli vaše dobré skutky a velebili vašeho Otce v nebesích“ (Mt 5,16).

Uprostřed „karnevalu“ včerejška i dneška, je toto odpověď Ježíše a Církve, toto je pevná opora uprostřed „tekuté“ společnosti: dobré skutky, které mohou být uskutečňovány díky Kristu a jeho Svatému Duchu a které dovolují, aby v srdcích povstávalo díkůčinění Bohu Otci, chvála nebo alespoň údiv a otázka „proč?“, „proč se tento člověk chová takto?“; totiž neklid světa tváří tvář evangelijnímu svědectví.“

řekl Petrův nástupce při liturgii na závěr jubilea Řádu bratří kazatelů. S papežem Františkem koncelebrovali kardinál vikář Agostino Vallini, někdejší magistr dominikánského řádu, Mons. Carlos Alfonso Azpiroz Costa a pražský arcibiskup, kard. Dominik Duka. Posledně jmenovaného jsme se zeptali, jaké poselství od české církve bude tlumočit Svatému otci.

“Osobně trošičku pochybuji, protože si musíme uvědomit, že naše česká církev se rovná milánské arcidiecézi se čtyřmi miliony pokřtěných katolíků – oni jich tam mají podobné číslo a myslím, že také počet seminaristů je stejný, což není tak špatné, protože milánská arcidiecéze patří mezi dobré italské diecéze. Vzhledem k tomu, že je to celosvětové jubileum řádu a koncelebrantem je bývalý magistr řádu, který žil v Buenos Aires a někdy měl společné přednášky se Svatým otcem, věřím, že budou spíše spolu hovořit oni dva. Já budu pouze pozdravovat – nejenom za dominikány, ale za českou církev, i s trochou připomínky, protože po zvolení Svatého otce jsem ho pozval na Velehrad a on dal několikrát slib, takže mu to mohu připomenout. Ale rovněžtak mám to štěstí, že si mne pamatuje – při gratulaci po konkláve jsem ho oslovil, pogratuloval mu a řekl: Svatý otče, stal se malý zázrak! On se zarazil, co tím myslím…Řekl jsem: No, podívejte se, z jezuity je dominikán, máte bílý hábit! Takže určitě tento bonmot přijde ke slovu…“

Obsáhlejší rozhovor s pražským arcibiskupem přineseme v příštích dnech.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.