Ředitelka Bambin Gesù: změny jsou vidět už po dvou měsících

26.1.2017 

Jde o to, aby tato země rostla zevnitř, ze svých zdrojů, protože z naší strany je to namáhavější, než založit novou nemocnici a spravovat ji po svém – říká ředitelka nemocnice Bambin Gesù, lékařka Mariella Enoc. Právě na ni se obrátil papež František s prosbou, aby spustila formační projekt pro pediatrickou nemocnici v hlavním městě Středoafrické republiky (foto z předloňské návštěvy papeže v Bangui). Jak říká v rozhovoru pro náš rozhlas, projekty podepsané před třemi měsíci se začínají realizovat:

„Podepsali jsme projekty ohledně nemocnice, s ministerstvem školství jsme uzavřeli smlouvu pokud jde o univerzitu a formaci a s ministerstvem zdravotnictví o vhodném způsobu administrace pediatrického centra v Bangui. V dětské nemocnici působí dvě nevládní organizace, které jsou zvyklé pracovat samy, takže nás to stojí trochu úsilí. Doufáme, že se co nejrychleji začně s rekonstrukcí nemocnice. V září pak odstartuje práce na univerzitě. Jde o školení lékařů a zejména pediatrů, protože pro některé specializace nemají vůbec žádné vyučující. Pro nás to znamená věnovat se také všeobecné formaci, ale děláme to rádi.
Myslím, že úmyslem Svatého otce bylo napomoci globálnímu růstu země. Například také karmelitáni vedou jeden velmi důležitý projekt ve Středoafrické republice. Nejprve dali lidem domy a nyní jim nabízejí pracovní příležitosti a spolu s tím také zdravotní péči. Jako by návštěva Svatého otce přinesla celkovou »adopci« této země. Musím říci, že už po pouhých dvou měsících jsou vidět velké změny.“

Říká doktorka Mariella Enoc, ředitelka nemocnice Bambin Gesù, největší pediatrické kliniky, která poskytuje péči dětem na italském území a kterou od roku 1924 provozuje Svatý stolec.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.