S papežem koncelebroval dlouholetý politický vězeň z Albánie, kardinál Simoni

10.2.2017 

Papežské mše v Domě sv. Marty se účastnil dnes také kardinál Ernest Simoni z Albánie, kterého papež František včlenil do kardinálského sboru v loňském roce, ve věku 88 let. Kardinál Simoni je heroickou postavou. V dobách komunistického pronásledování byl dvakrát odsouzen k smrti. Rozsudek byl však pokaždé změněn na trest odnětí svobody. Ve vězení strávil zhruba 20 let.

Po návštěvě u papeže kardinál Simoni navštívil také Vatikánský rozhlas, protože jak řekl, právě albánské vysílání našeho rozhlasu bylo v jeho vlasti pro pronásledované katolíky jediným světlem. Za jeho poslech však hrozilo 10 let vězení. Kardinál Simoni nám pověděl o svém ranním setkání s papežem:

„Koncelebroval jsem mši se Svatým otcem. Byla to pro mě veliká radost, protože papež je Ježíšův představitel na zemi, otec všech ubohých a trpících. Modlili jsme se, aby všichni mohli zakusit Ježíšovu lásku k lidem. Potřebné však je odříkání, pokání a půst. Čas od času nám to v různých částech světa doporučuje Matka Boží, poslaná Nejsvětější Trojicí do Fatimy, Lurd, ba dokonce i do Japonska. Je potřeba každodenně se modlit, alespoň dvě hodiny každý den, aby Nejsvětější Matka zvítězila. Není proč se bát. Maria se zjevuje proto, aby celému lidstvu přinesla pokoj, lásku a štěstí.“ – Řekl pro Vatikánský rozhlas kardinál Simoni, dlouholetý politický vězeň z Albánie.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.