Papež k alternativním hnutím: Největším ohrožením lidstva je pokušení dělit lidi na bližní a ne-bližní

17.2.2017 

„Milosrdní Samaritáni zachrání svět, to znamená ti, kdo mají autentickou schopnost být bližními těch, kdo strádají. Nikoli pokrytectví těch, kdo si plní kapsy a stylově ignorují sociální nešvary, aby pak manipulovali myšlením druhých, když tyto nešvary vyjdou najevo. Často se tak děje, když se mluvčími periferií stávají vybrané elity“ – těmito sžíravými slovy papež František demaskuje poruchy toho, co nazývá „vládnoucím paradigmatem“ a „ekonomickým systémem, který způsobuje lidské rodině enormní utrpení,“ v písemném poselství adresovaném účastníkům 4. světového setkání alternativních, lidových hnutí v kalifornském Modesto.

Petrův nástupce ve svém dopise komentoval podobenství o milosrdném Samaritánovi: „Rány způsobené ekonomickým systémem, jehož středem je bůžek peněz a který často jedná brutálně jako lupiči ze zmíněného podobenství, byly zaviněně přehlíženy“ – píše papež a denuncuje „elegantní styl“ používaný „k opakovanému odvracení zraku pod zdáním politické korektnosti nebo ideologických trendů. Zprostředkovává se bezdotykový pohled na trpící lidi v přímém přenosu, pronášejí se zdánlivě snášenlivé promluvy plné eufemismů, ale nepřistupuje se k žádným systematickým krokům, které by hojily sociální rány a čelily struktrám, jež odsouvají bratry z cesty.
Jde o morální podvod – píše dále papež – a dříve či později vyjde najevo a rozplyne se jako vidina. Ranění existují, jsou realitou, nezaměstnanost je reálná stejně jako násilí, korupce, krize identity, vyprazdňování demokracie a ekologická krize. „Na každý pád nelze gangrénu tohoto systému kamuflovat věčně, protože dříve či později začne zapáchat. A když už to nejde utajit, pak stejná moc, která tento stav věcí způsobila, začíná manipulovat vytvářením strachu, nejistoty a vzteku, včetně oprávněného hněvu lidí, a veškerá odpovědnost za všechny nešvary se svede na »ne-bližního«. Právě toto – zdůrazňuje papež – je největší pokušení, které sytí stávající sociální pohyb v mnoha částech světa, a představuje vážnou hrozbu pro celé lidstvo, totiž pokušení klasifikovat lidi na bližní a na ty, kteří bližními nejsou.“

Ježíš – připomíná Kristův náměstek – učí něco jiného. Vede k tomu, abychom se stávali blížními těch, kdo jsou v nouzi, a to je možné jedině, pokud je srdce schopné soucitu, má schopnost trpět spolu s druhým. „Pravé člověčenství odporuje dehumanizaci projevující se lhostejností, pokrytectvím a nesnášenlivostí,“ píše v závěru svého třístránkového listu papež František účastníkům světového setkání alternativních hnutí, které se v těchto dnech koná v USA, kde papeže zastupuje prefekt vatikánského Úřadu pro službu integrálnímu rozvoji, kardinál Turkson (foto).

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.