Sympózium o mozarabské liturgii

20.2.2017 

Ve Španělsku proběhlo sympózium věnované kardinálu Cisnerosovi a jeho významu pro zachování mozarabské liturgie. Zúčastnilo se ho 150 lidí z celého světa, včetně španělského primase, arcibiskupa Baulia Rodrígueze. Na letošní rok připadá 500. výročí smrti Božího služebníka kardinála Francisca Jiméneze de Cisneros (1436-1517), velkého reformátora náboženského života ve Španělsku na přelomu 15. a 16. století.
Kardinál Cisneros byl františkán a toledský arcibiskup, poradce a zpovědník královny Izabely Katolické, politik a velký renesanční humanista. Založil slavnou Univerzitu Complutum v Alcalá de Henares. Především však byl Božím člověkem, bez kterého by mozarabský ritus pravděpodobně nenávratně vymizel,“ říká prof. Manuel López–Corps, organizátor sympózia (foto) a znalec mozarabské liturgie:

„Hispánsko-mozarabský ritus je zvláštní formou slavení liturgie a svátostí, zejména eucharistie a liturgie hodin na Iberském poloostrově od počátků církve ve Španělsku až do 12. století. Posléze, po přijetí římského ritu počínaje 12. stoletím nejprve v Aragonu a Kastilii, přežívá mozarabský obřad v některých městech, jako je Toledo, Salamanka či Madrid – a v některých dalších diecézích. Tento osobitý a zvláštní ritus byl nově předložen za pontifikátu Jana Pavla II. na základě 4. článku konstituce o liturgii Sacrosanctum Concilium. Mnoho manuskriptů by však bez osobnosti kardinála Cisnerose pravděpodobně zmizelo. Právě on vydal v roce 1500 mozarabský misál a Liturgii hodin v roce 1502. Díky tomu mohl II. vatikánský koncil provést obnovu a restauraci hispánského ritu.“

P. Manuel López-Corps se domnívá, že obnova mozarabského obřadu není žádnou „liturgickou archeologií,“ nýbrž zůstává stále čímsi živým a představuje významný prvek v životě španělské církve. Papež Jan Pavel II. dovolil užívání mozarabského obřadu kdekoli ve Španělsku, kde si to žádá lidová zbožnost či historicko-kulturní ohledy. Sám pak v roce 1992 převzal první svazek nového hispánsko-mozarabského misálu a na slavnost Nanebevstoupení Páně toho roku (28. května) podle něj v Římě sloužil liturgii.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.