Papež podpořil zemědělce z italských oblastí postižených zemětřesením

24.2.2017 

Papežský almužník, arcibiskup Konrád Krajewski, se v těchto dnech vydal do italských krajů postižených vlnou ničivých zemětřesení, aby na výslovné přání Svatého otce nakoupil potraviny od tamních zemědělských malovýrobců. Ve zvláštním tiskovém prohlášení o tom informuje Apoštolská dobročinná pokladna, tedy úřad Svatého stolce obdobný farním a diecézním Charitám. Za pomoci místních biskupů byly dohledána malé podniky, které se většinou zaměřují na výrobu krajově typických potravinových produktů a kterým v důsledku zemětřesení hrozí zánik.

Papežský almužník od nich zakoupil značné množství potravin (v celkové hodnotě 11 tisíc euro, jak uvedl místní tisk), s úmyslem podpořit je v další činnosti a zabránit tomu – řečeno papežovými slovy – aby se ztrátou každodenního výdělku pozbyli důstojnosti. Zakoupené výrobky byly ihned rozvezeny do řady charitních jídelen v italském hlavním městě a některé oblastní speciality lze zakoupit také ve vatikánské samoobsluze, vyhrazené zaměstnancům Svatého stolce.

Dalším papežovým gestem byla finanční podpora jedné konkrétní zemědělské firmy (15 tisíc euro podle agenturní zprávy), která získané prostředky věnuje na nákup zemědělské techniky. Dodejme, že dnes, 24. února, uplynulo šest měsíců od prvního silného zemětřesení, které srovnalo se zemí obec Amatrice v diecézi Rieti (foto z papežovy návštěvy vloni v říjnu).

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.