Arcibiskup Irbílu: nezmeškat čas návratu

3.3.2017 

Křesťané mohou znovu ztratit své vesnice a města na Ninivské planině, pokud jim nepomůžeme v návratu domů – varuje arcibiskup Bashar Warda. Jako chaldejský ordinář Irbílu zná situaci vysídlených křesťanů lépe než kdokoliv jiný. Právě v jeho arcidiecézi se totiž shromáždila největší skupina křesťanských uprchlíků. Nyní všichni s nadějí hledí na ofenzívu iráckých vojsk. Pokud se jim podaří porazit Islámský stát v Iráku, přijde čas návratu k normalitě, který se nesmí zmeškat. Uprchlíkům je potřeba pomoci v návratu do domovů, zdůrazňuje arcibiskup Warda:

„Pokud se nezasadíme o to, aby se křesťané rozhodli k návratu, a nezajistíme jim nezbytné životní podmínky, opustí Irák další velká vlna uprchlíků. Rodiny potřebují dostat pomoc, jakou si zaslouží. Problém ovšem spočívá v tom, že vládě v Bagdádu na tom nezáleží. Nedělá nic proto, aby přesvědčila křesťany k setrvání v zemi a zajistila jim bezpečnost. Je nutné si uvědomit, že máme co do činění s marginalizací křesťanů a jezídů. Všichni mluví pouze o boji s Islámským státem. Nesmíme přitom ale zapomínat na další potřeby našich lidí.“

Arcibiskup Warda dodal, že chápe obavy Evropanů z přílivu migrantů, jejichž integrace je téměř nemožná. Uznal také, že hrozby Islámského státu na adresu evropských zemí jsou velmi vážné. Nejlepší věc, jakou mohou - podle chaldejského arcibiskupa Irbílu - západní země udělat, je předcházet dalším vlnám migrace prostřednictvím pomoci uprchlíkům, kteří zůstali na Blízkém východě, a vyvíjet na jednotlivé vlády nátlak, aby respektovaly základní práva všech obyvatel.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.