„Trpká postní doba“ v Sýrii

3.3.2017 

Křesťanům v Sýrii začal „trpký půst“ – říká maronický arcibiskup Damašku. Ve svém pastýřském listu vypráví arcibiskup Samir Nassar o oslabených farnostech, o exodu velké části věřících, ale také kněží. Z damašské maronitské arcidiecéze odjelo 27 kněží, to znamená třetina místního kléru, a stejnou možnost zvažují i ti, kteří zatím zůstali.

„Ocitli jsme se uprostřed apokalyptických scén – řekl arcibiskup Nassar v rozhovoru pro portál Vatican Insider. – Za šest let války se tvář Sýrie velmi změnila. V rozsáhlých oblastech vidíte pouze ruiny a spálené budovy, přízračná města a celé čtvrti srovnané se zemí. Více než 12 milionů Syřanů, to znamená polovina obyvatelstva, zůstalo bez střechy nad hlavou. Je to největší počet uprchlíků od doby II. světové války. Mnoho milionů lidí opustilo zemi a hledají místo, kde se dá žít. Mnozí čekají na pomoc v uprchlických táborech. Někteří zahynuli na cestě, jiní stojí ve frontách před ambasádami, aby byli přijati v zahraničí,“ říká katolický arcibiskup maronitského obřadu.

Poukazuje rovněž na tragické osudy rodin, z nichž většina je rozdělena. Lidé hledají ztracené příbuzné. Podle údajů UNICEF více než 3 miliony syrských dětí nechodí do školy a úroveň výuky poklesla také kvůli nedostatku učitelů. Nemluvě o psychickém stavu nejmladší generace, která vyrůstala ve válce.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.