Ježíšova smrt nebyla fikcí

6.3.2017 

Včera v odpoledních hodinách byla v domě Božského Mistra v Aricci zahájena postní duchovní cvičení pro papeže a římskou kurii. Italský františkán, o. Giulio Michelini, vychází ve svých rozjímáních z utrpení, smrti a vzkříšení Ježíše podle Matoušova evangelia. Po včerejší úvodní přednášce se dnešní reflexe týkala Petrova vyznání a Ježíšovy cesty do Jeruzaléma. Při nedělním Anděl Páně požádal papež František věřící, aby ho doprovázeli modlitbou po dobu duchovních cvičení, která potrvají do pátečního dopoledne. Během týdne tedy nebudou probíhat žádné papežské audience, ani středeční generální audience.

Ježíšův život a smrt není fikce, zdůraznil o. Michelini v úvodní přednášce. Připomněl nedávno vydanou knihu (Dino Baldi, Morti favolose degli antichi, Quodlibet 2010), kategorizující zprávy o smrti vyznamných osobností starověku. V poslední kategorii nadepsané „Téměř mrtví, téměř živí“ figuruje také Ježíš a jeho smrt je označena za „zdánlivou“.

Pokud bychom však o Ježíšově smrti uvažovali jako o „zdánlivé“, nezhroutilo by se pouze celé křesťanské myšlení, ale do řádu fikce se by se propadl celý Ježíšův život – varoval exercitátor. Autor těchto vývodů nevycházel z evangelia, nýbrž z Celsových a Basilidových interpretací. Evangelia však říkají, že „Ježíš skutečně zemřel a že jeho život není fikce“. Ježíšův život a jeho smrt jsou totiž úzce propojeny. Každá z meditací proto bude vycházet z úryvku Matoušova evangelia o umučení, smrti a vzkříšení, na základě tajemství Ježíše z Galileje.

O. Michelini rovněž připomněl, že duchovní cvičení jsou příležitostí „být s Petrem“. Doporučil přítomným vzít si k srdci Františkovu výzvu z Evangelii gaudium, kde vybízí všechny křesťany k novému osobnímu setkání s Ježíšem. „V těchto dnech se všichni můžeme zahrnout do skupiny těch, kdo mají být znovu evangelizováni“ – řekl exercitátor. Ne snad proto, že bychom patřili k okruhu těch, kdo Ježíše neznají, nebo mezi pokřtěné, kterým jsou lhostejné nároky plynoucí ze křtu, ale protože „nová evangelizace“ směřuje na prvním místě k zapálení srdce věřících, kteří pravidelně navštěvují společenství církve. Právě vy, drazí bratři, jste v centru této evangelizace a v tomto zvláštním čase jste povolání uchýlit se do ústraní a modlit se - obrátil se o. Michelini k papeži a římské kurii.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.