Papež František zakončil duchovní cvičení mší svatou za Sýrii

10.3.2017 

Svatý otec František spolu se svými spolupracovníky z římské kurie se dnes dopoledne po šestidenních duchovních cvičeních vrátili do Vatikánu. Jak oznámil Svatý stolec, ranní mši svatou v exercičním domě Božského Mistra v obci Arriccia papež obětoval za Sýrii, a prostřednictvím svého almužníka poslal 100 tisíc euro chudým lidem v Aleppu. Finanční obnos, na kterém se podílela také římská kurie, tamním potřebným předá františkánská kustodie Svaté země.

Po deváté, závěrečné, meditaci nad Matoušovým evangeliem se papež František ujal slova, aby poděkoval františkánovi otci Giuliovi Michelinimu, který letos vedl duchovní cvičení. Vyzdvihl zejména jeho skromné a nestrojené vystupování, které si uchoval navzdory mnoha odborným publikacím, studiu a zodpovědným formačním úlohám.

“Chci ti poděkovat za dobro, které jsi nám chtěl prokázat a které jsi nám prokázal. Hlavně ale za to, že jsi před nás předstoupil takový, jaký jsi, a netvářil ses jako svatý obrázek. Přirozeně, nevyumělkovaně.“

Papež také poděkoval za veškerou zodpovědnou a seriózní práci, vynaloženou na sepsání rozjímání, a za množství podnětů k další meditaci.

“Je pravda, že teď před sebou máme celou horu věcí na rozjímání, ale svatý Ignác říká, že člověk se má při duchovních cvičeních zastavit tehdy, když nalezne něco, co mu dodává útěchu nebo neútěchu, a pak již nejít dál. Každý z nás určitě něco takového našel, ale vše ostatní, co zůstalo, nebylo vyplýtváno, nýbrž přetrvává a poslouží někdy příště. Možná to nejdůležitější a nejsilnější někomu nic neřekne, kdežto jej mnohem více osloví nějaké drobné slůvko…“

V závěru papež popřál otci Michelinimu vše dobré v jeho práci pro církev a mnoha náročných pastoračních úkolech, ale zejména mu připomenul, aby byl dobrým řeholníkem. Dnes v podvečer se papež František odebral do sídla vikariátu římské diecéze na setkání s faráři římských prefektur. Římský vikariát se dělí do 332 farností, které jsou sdruženy do 36 prefektur, spadající do pěti sektorů, za které zodpovídá vždy jeden pomocný biskup. Jak oznámilo tiskové středisko Svatého stolce, setkání římského biskupa s diecézními faráři bylo soukromé a je součástí běžné církevní praxe.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.