Svatořečí papež František dva blahoslavené fatimské vizionáře?

14.3.2017 

Sestra Angela Coelho, postulátorka kanonizačního procesu blahoslavených sourozenců Františka a Hyacinty Martovy, prohlásila pro portugalskou agenturu Ecclesia, že papežova květnová návštěva Fatimy by mohla přinést obrat v souvislosti s kauzou dvou malých vizionářů. „Možná se od papeže dočkáme nějakých novinek”, řekla doslova portugalská řeholnice. „Pokračuje zkoumání zázraku a Svatý otec sám zváží, kdy a kde ohlásí svatořečení”. Postulátorka přitom podle vlastních slov silně doufá a zcela vážně očekává, že kanonizace fatimských sourozenců nastane už letos při cestě papeže Františka do mariánského poutního místa u příležitosti stého výročí tamního zjevení. Zázrak, přisuzovaný přímluvě obou vizionářů a týkající se brazilského dítěte, totiž splňuje všechny podmínky k tomu, aby mohl být schválen.

„Již od počátku jsem tomu věřila, a právě proto jsem se rozhodla k jeho prozkoumání”, vysvětluje sestra Coelhová, která byla postulátorkou kanonizační kauzy jmenována před čtyřmi lety. „Je krásné, že dvě děti se tu ujímají svého vrstevníka”, doplňuje s odkazem k zázračnému uzdravení. „Pokud se komise vatikánské Kongregace pro svatořečení vysloví kladně, bude vyhověno všem nutným požadavkům, aby Svatý otec pronesl své rozhodnutí”. Dodejme, že Františka a Hyacintu Marto blahořečil sv. Jan Pavel II. 13. května 2010 ve Fatimě. Stali se nejmladšími blahoslavenými katolické církve, kteří nepodstoupili mučednickou smrt. Oba nicméně zemřeli v dětském věku – František v necelých jedenácti a Hyacinta v nedožitých deseti letech. Dospělosti se dožila pouze třetí vizionářka, pozdější karmelitka, sestra Lucie Dos Santos.

K možnému svatořečení obou dětí se kladně vyjádřil také prefekt Kongregace pro svatořečení, kard. Angelo Amato, na okraj jednoho sympozia na římské univerzitě Gregoriana, informoval v minulém týdnu italský informační portál Faro di Roma. Kardinál Amato tak potvrdil své vyjádření pro časopis Panorama, kde počátkem března mluvil o uznání zmíněného zázraku lékařskou i teologickou komisí svého úřadu. Před definitivním podpisem papeže Františka na oficiálním kanonizačním dekretu se proto k zázračnému uzdravení musí vyslovit pouze biskupové a kardinálové při shromáždění vatikánské kongregace.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.