Nejenom katolíci proti pronájmu dělohy

28.3.2017 

Nejenom katolíci, nýbrž také feministky a homosexuálové se staví proti tzv. „náhradnímu mateřství“, jak dokládá mezinárodní konference, kterou hostila italská Poslanecká sněmovna. Za účasti osobností ze světa kultury, vědy i politiky ji organizovala jedna italská feministická organizace (pod názvem Se non ora quando) a Vatikánský rozhlas byl při tom. Jak potvrdila předsedkyně zmíněné asociace, Francesca Izzová, feministické hnutí dlouhodobě bojovalo za mateřství jako svobodnou volbu. Pronájem dělohy však mateřství zbavuje lidskosti a redukuje jej na pouhý sled čirých biologických úkonů.

“Náhradní mateřství přispívá k tomu, že se jednolitý proces tříští do mnoha částí – oplodnění, těhotenství, osvojení dítěte, kterých se dokonce účastní různé subjekty. Zatímco my feministky jsme mateřství chtěli povýšit na volbu a výsostnou otázku lidské důstojnosti, zde se z něj stává mechanický proces. Z ženy se stává pec, která produkuje děti, což popírá důstojnost mateřství v samém jejím základě.“

Na konferenci nechyběl novinář a bývalý dlouholetý předseda italské asociace za práva homosexuálů (Arcigay), Aurelio Macuso, který nezastíral stále větší nátlak organizací LGTB v otázce tzv. náhradního mateřství.

“Podle mého názoru je zločin, když smlouva rozhodne o tom, že někdo dá plod svého lůna dvěma rodičům, ať už heterosexuálním či homosexuálním. Rád bych však upozornil, že mnozí homosexuálové mají strach, aby se postavili proti pronájmu dělohy, protože v souvislosti s tímto tématem probíhá soustavná kampaň ze strany asociací, které naopak mají zájem na pronájmu dělohy.“

Po římské konferenci tak přibyly další podpisy na mezinárodní petici, která požaduje po Spojených národech podpis mezinárodní smlouvy, zapovídající tzv. náhradní mateřství.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.