Svatý otec: Když Bůh dává slib, splní, co slíbil

29.3.2017 

Na Svatopetrském náměstí se dnes dopoledne shromáždilo 30 tisíc lidí, aby si vyslechli pravidelnou katechezi Svatého otce. Generální audience začala přečtením úryvku z listu sv. Pavla Římanům (Řím 4,16-19a.22) o Abrahámovi, který doufal, ačkoli už nebylo naděje. V samotném závěru svojí katecheze papež František řekl:

Drazí bratři a sestry, prosme dnes Pána o milost, abychom si jakožto praví Abrahamovi synové nadále zakládali netoliko na svých jistotách a svých schopnostech, nýbrž na naději, která pramení z Božího příslibu. Když Bůh dává slib, splní, co slíbil. Nikdy svoje slovo neporuší. Potom se našemu životu dostane nového světla, vědomí, že Ten, který vzkřísil svého Syna, vzkřísí také nás a sjednotí nás se Sebou a se všemi našimi bratry ve víře. My všichni věříme. Všichni, kteří jsme dnes na tomto náměstí, chválíme Pána, zpíváme Otče náš a přijmeme požehnání... Ale to vše pomine. Je to však také příslib naděje. Máme-li dnes otevřené srdce, ujišťuji vás, že se všichni setkáme na nebeském náměstí, které navěky a nikdy nepomine. Toto je Boží příslib a toto je naše naděje, pokud otevřeme svoje srdce.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy katecheze je ZDE

V závěru generální audience obrátil Svatý otec pozornost k mezinárodnímu dění:

Těší mne, že mohu pozdravit delegaci iráckého úřadu pro náboženská vyznání složenou z představitelů různých náboženství a doprovázenou Jeho eminencí kardinálem Tauranem, předsedou Papežské rady pro mezináboženský dialog. Bohatství drahého iráckého národa spočívá právě v této mozaice představující jednotu v různosti, sílu v jednotě, prosperitu v harmonii. Drazí bratři, pokračujte dále touto cestou a modlete se, aby Irák nalezl ve smíření a harmonii svých různých etnických a náboženských složek pokoj, jednotu a prosperitu. Myslím na civilní obyvatelstvo, které uvízlo v západních čtvrtích Mosulu, a na lidi, kteří prchají před válkou a s jejichž utrpením se sjednocuji v modlitbě a duchovní blízkostí. Vyjadřuji hlubokou bolest nad oběťmi krvavého konfliktu a znovu apeluji na všechny, aby se všemi silami zasazovali o ochranu civilního obyvatelstva, což je naléhavý a povinný závazek.

Po společné modlitbě Otče náš Petrův nástupce všem požehnal.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.