Svatý stolec uznal platnost svátosti manželství slavených u FSSPX

4.4.2017 

Kongregace pro nauku víry se obrátila k biskupům zvláštním listem, ve kterém je žádá, aby vycházeli vstříc věřícím v pastorační péči Bratrstva sv. Pia X. při slavení svátosti manželství. List podepsaný prefektem zmíněné kongregace kardinálem Müllerem a arcibiskupem Pozzem, který stojí v čele komise Ecclesia Dei, zmiňuje „nejrůznější setkání a iniciativy“ probíhající s cílem přivést následovníky arcibiskupa Lefébvra do plného společenství. Připomíná, že proto také papež František udělil všem kněžím bratrstva fakulty, na jejichž základě mohou platně zpovídat a nevystavovat věřící nejistotě (Misericordia et misera, č. 12).

V téže pastorační linii, která má přispět k ujištění svědomí věřících, Svatý otec autorizoval při audienci, udělené kardinálu Müllerovi 24. března letošního roku, dokument, v němž vybízí místní ordináře k udělování licence ke slavení svátosti manželství pro věřící, kteří se účastní pastoračních aktivit Kněžského bratrstva sv. Pia X.

Je-li to možné, má ordinář pověřit jednoho z regulerních diecézních kněží, aby se zúčastnil obřadu uzavření svátosti manželství, a tedy byl svědkem vyslovení souhlasu obou snoubenců, který je podle liturgie Starého ritu umístěn na začátek mše svaté a po němž následuje votivní mše sloužená některým z členů Bratrstva.
Kde tento postup není možný, může ordinář udělit nezbytné fakulty přímo knězi z Bratrstva, který bude sloužit mši svatou, a upozornit ho na povinnost doručit v co nejkratším termínu na diecézní kurii dokumentaci o uzavřené svátosti.

V závěru listu se ještě jednou opakuje, že tento krok má přispět k odstranění potíží ve svědomí a nejistot ohledně platnosti svátosti manželství, které by mohli mít věřící patřící k FSSPX, a zároveň činí další kroky směrem k dosažení regulérnosti tohoto institutu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.