Patriarcha Kirill sloužil zádušní bohoslužbu za oběti petrohradského atentátu

4.4.2017 

Mons. Paolo Pezzi, arcibiskup katolické arcidiecéze Matky Boží v Moskvě, vydal soustrastné tiskové prohlášení v souvislosti s pondělním atentátem v petrohradském metru, citované agenturou CNA. „Spolu se všemi věřícími katolické církve a věřícími jiných vyznání a náboženství se obracím k Bohu v naléhavé modlitbě, aby Rusko a celý svět vysvobodil z kletby terorismu“, píše katolický arcibiskup sídlící v Moskvě.

Zádušní bohoslužbu za oběti atentátu dnes dopoledne v moskevské katedrále Proměnění Páně sloužil patriarcha Moskvy a celé Rusi, Kirill, který vzápětí po atentátu kondoloval petrohradskému metropolitovi Varsonofiovi a představitelům státní správy, sdělila italská katolická agentura SIR. „Ruská pravoslavná církev rozhodně nesouhlasí s agresí namířenou proti civilistům a vyzývá společnost, aby odporovala všem projevům násilí. Neexistuje ospravedlnění obdobných troufalých zločinů“, napsal patriarcha Kirill, který zároveň vyzval pravoslavnou církev, aby se připojila ke třídennímu smutku za zemřelé.

Již několik hodin po atentátu jej odsoudila sunnitská univerzita Al Azhar, informuje vatikánská agentura Fides. Vrchní imám káhirské mešity poukázal na nutnost bojovat s terorismem za pomoci mezinárodních opatření, která by zabránila dodávkám zbraní a dalších zdrojů do „aparátů teroru“. Jak Ahmed al Tajíb poukázal při nedělním setkání (2.4.2017) se současným předsedou Valného shromáždění OSN, Peterem Thomsonem, mezináboženský dialog na potírání terorismu nestačí, pokud nebude doprovázen globální politikou založenou na principu spravedlnosti a dokud nebude ukončeno vykořisťování nejchudších lidí této planety. Al Tajíb vyzdvihl úsilí univerzity Al-Azhar o posílení dialogu a spolupráce s mnoha křesťanskými církvemi a institucemi, včetně katolické. Zároveň připomenul, že spolu s římským biskupem v brzké době vystoupí na Mezinárodní konferenci za mír, kterou sunnitská univerzita ve dnech 28.-29.4. organizuje v Káhiře.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.