Irsko odmítá peníze Sorosovy nadace na podporu umělých potratů

4.4.2017 

Irsko se brání lobbingu financovanému Sorosovou nadací Open Society Foundation, usilujícímu o změnu ústavy, která prozatím zakotvuje ochranu lidského života od chvíle početí. Tamní Komise pro standardy ve veřejné službě (Standards in Public Office Commission) přikázala vrátit 25 tisíc dolarů, které dostala jedna z propotratových organizací od zmíněné Sorosovy nadace.

Podobnou podporu obdržely také dvě další organizace usilující o legalizaci interrupcí. Jde o Irské sdružení pro plánované rodičovství (Irish Family Planning Association), podle Irish Independent přijala od Sorose v posledních dvou letech 150 tisíc euro) a tamní pobočku Amnesty international (přiznala 137 tisíc euro za dva roky). Obě však odmítají rezignovat na peníze amerického miliardáře a tvrdí, že jejich činnost má charitativní a výchovný charakter, protože potraty podle nich nejsou předmětem politiky, nýbrž „lidským právem“.

Jak připomíná The Irish Catholic, Soros sice přispívá i na dobré věci, ale je třeba vědět, že prosazuje liberalizaci zákonů o drogách, o prostituci a o interrupcích. V dokumentech, které pronikly na veřejnost se vysvětluje, že Sorosova nadace podporuje zmíněné tři irské organizace proto, aby „společně pracovali na kampani, která by zrušila dodatek irské ústavy, zaručující stejná práva embryu a těhotné ženě“, zároveň doufá, že pokud se to podaří, ovlivní to situaci v dalších „silně katolických zemích, jako je Polsko“.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.