Bolivijský biskup: Souhlas s potratem je jako volání “Ukřižuj!”

12.4.2017 

“Jsme jako ti, kteří volají “Ukřižuj!”, když z nezájmu o politiku anebo z osobních zájmů připouštíme schvalování škodlivých zákonů – jakým je zákon o potratu – a přitom je vydáváme za dobrá a lidská řešení, přestože ohrožují život nevinných nenarozených dětí”, prohlásil na počátku Svatého týdne biskup bolivijského El Alto, mons. Eugenio Scarpellini. Jak dodal, smrt nevinných lidí je v každém ohledu nespravedlivá a zasluhuje odsouzení, protože hodnota jejich života se nemění v závislosti na ideologiích.

Biskup druhého největšího bolivijského města reagoval na navrhovanou reformu trestního zákoníku, která chce umožnit potratový zákrok během prvních osmi týdnů těhotenství, pokud žena žije na ulici, anebo v podmínkách krajní chudoby. Dále předpokládá možnost potratu pro ženy se třemi nebo více dětmi, které nejsou schopny je uživit. Podle nového znění zákona by k potratu mohlo dojít také v jakémkoli stadiu těhotenství, aby se tak předešlo ohrožení matčina života, anebo když bude diagnostikováno poškození plodu neslučitelné se životem. V současné době se v Bolivii vyžaduje právní povolení ve všech případech potratu, s výjimkou takových, kdy na počátku těhotenství stálo násilí, incest anebo znásilnění a kdy existují rizika pro život a zdraví dítěte či matky. Kritici katolické církve z řad lidskoprávních aktivistů tvrdí, že Bolívie je jednou z latinskoamerických zemí s nejvyšším stupněm sexuálního násilí a že v ní denně dochází ke 185 nelegálním potratům. Bolivijská biskupská konference naopak stát vyzývá k politice, která by zlepšila kvalitu života obyvatel, podporovala těhotné ženy a předcházela násilí.

Proti jakékoli iniciativě, která by vedla k legalizaci potratu v Brazílii, v těchto dnech opětovně vystoupila tamní biskupská konference (SIR, 12.4.2017). Její předseda, kard. Sergio Da Rocha, v nótě nazvané „Pro život, proti potratu”, potvrzuje neměnné učení katolické církve, které hájí nezcizitelné právo na život od okamžiku početí k přirozené smrti a považuje potrat za mravní zlo. Podle brazilského trestního zákoníku se potrat trestá jednoletým až tříletým odnětím svobody s výjimkou tří případů (mifrocefalus dítěte, zdravotní rizika pro matku, či její znásilnění). Biskupové však reagují na nedávný výnos Nejvyššího soudu (29.11.2016) , kterým rozhodl o depenalazici abortů, provedených do třetího měsíce těhotenství. Vyslovil se tak k případu předběžného zadržení pěti pracovníků ilegální potratové kliniky v lokalitě Duque de Caxias v brazilském státě di Rio de Janeiro (v roce 2013). Přestože se rozsudek týká dané kauzy, na národní úrovni se může stát vzorcem k analogickým rozhodnutím jiných brazilských soudců.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.