Papež ke hnutí Charismatické obnovy: Setrvejte v jednotě lásky a modlitby

25.4.2017 

„Zůstávejte jednotní v lásce a modlitbě k Duchu svatému, který tuto jednotu umožňuje. Církev očekává takovéto svědectví, aby nikdo nebyl ochuzen o světlo a sílu evangelia“, píše papež František prostřednictvím kardinála státního sekretáře do italského Rimini, kde se v těchto dnech (24.4.-25.4.) koná čtyřicátá národní charismatická konference (foto) v roce, kdy katolické hnutí Obnovy v Duchu svatém slaví padesát let od svého vzniku. Jak vysvětluje předseda italské Charismatické obnovy, Salvatore Martinez, v Rimini ve skutečnosti probíhají pararelně hned čtyři setkání – pro dospělé a mladší věkové kategorie, umožněná dnešním italským státním svátkem.

“Jsou to tři mítinky rozdělené podle školního věku – mateřské, prvního a druhého stupně základní školy. Tato tradice se pravidelně opakuje od roku 1999, kdy se slavil Rok otců a kdy jsme si jako otcové uvědomili, že je třeba hledět na nové generace. Dnes, když už se některé z tehdejších dětí oženily, přebraly odpovědnost v Charismatické obnově, a my s velikou radostí sledujeme, jak lze víru předávat v rodině. Děti jsou protagonisté těchto setkání – a nikoli jejich adresáti tak, jak by si to přál koncil – tedy ve smyslu, že děti předávají evangelium dětem, mladí lidé svým vrstevníkům.“

V Rimini byl zároveň představen program jubilejního celosvětového setkání Charismatické obnovy se Svatým otcem, které se bude konat o Letnicích v Římě. Jak sdělili Michelle Moranová, předsedkyně Mezinárodního služebného týmu charismatické obnovy (ICCRS), a Gilberto Gomes Barbosa, předseda Katolického společenství komunit (Catholic Fraternity), pětidenní program zahájí generální audience s papežem Františkem ve středu 31. května a zakončí svatodušní vigilie s Petrovým nástupcem v Circo Massimo s nedělní liturgií ze slavnosti Seslání Ducha svatého na náměstí sv. Petra.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.