Brazilští biskupové o sociální krizi

8.5.2017 

Brazilští biskupové vyzvali věřící k aktivnější účasti na politickém životě, která pomůže vyloučit ze hry nedůvěryhodné politiky. V závěru svého plenárního zasedání, které probíhalo minulý týden v Aparecidě (foto), vydali zvláštní deklaraci na téma současné sociální krize. Co tento dokument doporučuje k jejímu řešení, jsme se zeptali kardinála Odila Pedra Scherera, arcibiskupa São Paulo, které je se svými 12 miliony obyvatel největší latinskoamerickou metropolí:

Především jde o návrat etických a morálních principů do společenského, politického a ekonomického kontextu na všech úrovních. Bez nich dáváme prostor korupci, násilí a veškerým špatnostem, které škodí obyvatelstvu a zemi. Poukázali jsme také na to, že normální život v Brazílii musí začínat zdola, rekonstrukcí sociálních vztahů. Stejně tak se musí obrodit na základě hodnotných principů také politický život. Musíme provést velké zpytování svědomí na národní úrovni, zamyslet se nad orientací jednotlivých politických stran, vlády i opozice. Nakonec potvrzujeme, že je nezbytné obnovit politickou scénu také prostřednictvím voleb, k nimž dojde příští rok, aby se odsunuli ti politici, kteří prokazatelně nenabízejí spolehlivé principy pro správu země. Apelujeme tedy v tomto smyslu také na křesťanskou, katolickou komunitu, aby se zajímala o sociální a politický život po všech stránkách a účastnila se budování Brazílie, která bude jiná a lepší, přispívala k tomu, aby počínaje malými komunitami a organizovaným politickým životem konče, zavál nový duch. V tomto smyslu jsme koncipovali naši deklaraci.

- říká Říká kardinál Scherer. Jak dodává, napětí ve společnosti, které se projevuje v posledních měsících v řadě demonstrací, včetně nedávné generální stávky, poukazuje na nutnost ekonomických reforem, ale také sociálních opatření.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.