Šéf vatikánské observatoře: věřící kosmologové by měli provést „coming-out“

10.5.2017 

Církev není nepřítelem vědeckého bádání, jak jsou doposud mnozí přesvědčeni. Nejlepším dokladem toho je nečekaně vysoký počet věřících vědců – říká bratr Guy Consolmagno, americký jezuita, který stojí v čele Vatikánské observatoře. Jak řekl našemu rozhlasu u příležitosti probíhající konference o černých dírách a velkém třesku, věřící astronomové a kosmologové by měli provést jakýsi coming-out a přiznat se ke své víře.
Bratr Consolmagno nicméně varuje před směšováním vědy a víry. Tvůrce teorie velkého třesku byl po této stránce velice opatrný – říká šéf vatikánských astronomů na okraj právě probíhající konference, která připomíná P. Georgese Lemaîtra. Ačkoliv byl tento belgický kněz, matematik a kosmolog z Katolické univerzity v Lovani průkopníkem toho, co dnes nazýváme velkým třeskem, výrazně rozlišoval počátek vesmíru od jeho původu – říká br. Consolmagno:

„Stephen Hawking napsal před několika lety knihu The Grand Desing – velký projekt, ve které tvrdí, že velký třesk lze vysvětlit jako fluktuaci prvotní gravitace. Pokud ovšem definuješ Boha jako to, co dalo počátek velkému třesku, a potom říkáš, že velký třesk způsobila gravitace, pak netvrdíš, že Bůh neexistuje, ale že Bůh je gravitace. To ale není můj Bůh. Sám Lemaître byl v této věci velice opatrný a připomínal lidem, včetně papeže Pia XII., že akt stvoření není tím, co se událo před mnoha miliardy let, ale že se děje stále. Bůh jako Stvořitel existuje dříve než čas a prostor. Stvořitelský akt trvá nadále, v každé chvíli existence. Pokud tedy chápeš Boha jako to, co dává počátek velkému třesku, pak ho redukuješ na přirozené božstvo, na Jupitera, který vysílá blesky. To není Bůh, ve kterého my křesťané věříme. My věříme v nadpřirozeného Boha. Uznáváme ovšem, že Bůh je původcem existence vesmíru a věda nám říká „jaký je“ – uvedl pro náš rozhlas ředitel Vatikánské astronomické observatoře.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.