Nestyďte se být drahocenným pokladem církve

13.5.2017 

Promluva papeže k nemocným před svátostným požehnáním, Fatima

Drazí nemocní bratři a sestry!
Jak jsem řekl v homilii, Pán je neustále před námi, když procházíme křížem. On už vás svým utrpením předešel. Vzal na sebe všechna naše utrpení. Ježíš ví, co znamená bolest, rozumí nám, potěšuje nás a dává nám sílu jako svatým Františkovi a Hyacintě Martovým a svatým všech dob a míst. Myslím na apoštola Petra, který byl v okovech jeruzalémského vězení, a církevní obec se za na něho modlila. A Pán dal Petrovi útěchu. Takové je tajemství církve, která prosí Pána, aby potěšil ty, kteří trpí jako vy, a On je potěšuje, i ve skrytu. Potěšuje vás ve skrytu srdce, mocně vás potěšuje.

Drazí poutníci, díváme se na Ježíše, který je skrytý, ale přítomný v eucharistii a který je přítomný v ranách našich bratří a sester, nemocných a trpících. Klaníme se Ježíšovu Tělu na oltáři a nacházíme Ježíšovy rány v těchto svých bratřích. Křesťan se klaní Ježíši, křesťan hledá Ježíše, křesťan dovede rozpoznat Ježíšovy rány. Panna Maria nám všem dnes opět klade otázku, kterou před sto lety položila pasáčkům: „Chcete se obětovat Bohu?“ Jejich odpověď: „Ano, chceme!“ nám umožňuje chápat a napodobovat jejich život. Prožili všechno, co obsahoval dobrého a bolestného, a obětovali se Pánu.

Drazí nemocní, žijte svůj život jako dar a jako pasáčci řekněte Madoně, že se z celého srdce chcete obětovat Bohu. Nepovažujte se pouze za adresáty charitativní solidarity, nýbrž za plnoprávné účastníky života a poslání církve. Vaše účast, která je tichá, ale výmluvnější než mnohá slova, vaše modlitba, každodenní oběť vašeho utrpení v jednotě s utrpením ukřižovaného Ježíše za spásu světa, trpělivé, ba dokonce radostné přijetí vlastního stavu jsou duchovní zdroj a bohatství pro každou křesťanskou obec. Nestyďte se být drahocenným pokladem církve.

Ježíš bude přecházet kolem vás v Nejsvětější Svátosti, aby vám projevil svoji blízkost a svoji lásku. Svěřte Mu svoje bolesti, svoje utrpení a svoji únavu. Spolehněte se na modlitbu církve, která za vás a s vámi odevšad stoupá k Nebi. Bůh je Otec a nikdy na vás nezapomíná.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.