Petrův nástupce přijal prezidenta USA

24.5.2017 

O papežskou audienci dnes požádal prezident Spojených států amerických, Donald Trump, který se do Apoštolského paláce v půl deváté dopoledne dostavil s chotí Melanií, dcerou Ivankou Trumpovou, zetěm Jaredem Kushnerem a devítičlenným doprovodem, včetně ministra zahraničí Rexe Tillersona. Vůbec první soukromý rozhovor Donalda Trumpa s papežem Františkem v knihovně Apoštolského paláce se odehrával za zavřenými dveřmi a trval zhruba půl hodiny.

Podle tiskového prohlášení Svatého stolce se nesl v srdečné atmosféře a bylo při něm poukázáno na dobré bilaterální vztahy a na společnou snahu o obranu života, náboženské svobody a svědomí. Bylo vysloveno přání klidné spolupráce mezi státem a katolickou církví ve Spojených státech amerických, kde církev poskytuje službu obyvatelstvu na poli zdravotnictví, vzdělání a péče o přistěhovalce. Schůzka pokračovala výměnou názorů o některých tématech, která se týkají současné mezinárodní situace a podpory světového míru prostřednictvím politického vyjednávání a mezináboženského dialogu. Zvláštní pozornost přitom byla věnována situaci na Blízkém východě a ochraně křesťanských společenství, uzavírá vatikánské tiskové sdělení.

Po rozhovoru s prezidentem Trumpem Petrův nástupce pozdravil další členy delegace a následovalo vzájemné předání darů. Podle běžného zvyku po schůzce se Svatým otcem hovořil prezident Spojených států amerických rovněž s kardinálem státním sekretářem Pietrem Parolinem a mons. Paulem Richardem Gallagherem, sekretářem pro vztahy se státy. Paní Trumpová mezitím navštívila Paolinskou kapli a Královský sál v Apoštolském paláci. V závěru návštěvy si prezident s první dámou prohlédli Sixtinskou kapli a Vatikánskou baziliku, zatímco se venku na Svatopetrském náměstí shromažďovali poutníci na generální audienci.
„Setkání s Jeho svatostí papežem Františkem je pro mne velká čest. Opouštím Vatikán s ještě rozhodnějším úmyslem prosazovat v našem světě mír,“ napsal ve tvítu Donald Trump.

Jak uvedl Svatý stolec, během dopoledne paní Trumpová ještě zavítala do dětské nemocnice Bambin Gesú. Navštívila zde jednotku intenzivní kardiochirurgické péče a oddělení dětské kardiologie. Krátce se zastavila také v herně dětské nemocnice a nemocniční kapli. Ivanka Trumpová se mezitím v komunitě Sant´Egidio setkala se ženami, které se staly obětí obchodu s lidmi. Hlava USA měla dnes na programu setkání s prezidentem Italské republiky, Sergiem Mattarellou, a schůzku s italským předsedou vlády Gentilonim v souvislosti s blížícím se summitem G7 v sicilské Taormině. Dodejme, že první návštěva prezidenta Trumpa v Římě probíhá za nasazení více než tisícovky zaměstnanců italské policie, ve spolupráci s Ústřední zpravodajskou službou USA.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.