Kardinál Müller o Amoris laetitia: neexistuje dvojí magisterium

29.5.2017 

Svatý otec chce pomoci lidem, kteří žijí v sekularizovaném světě a plně nerozumějí, co znamená křesťanský život, řekl kardinál Gerhard Müller k tématu pochybností ohledně interpretace posynodální apoštolské exhortace Amoris laetitia. V rozhovoru pro americkou katolickou televizi EWTN znovu potvrdil, že papež jako Petrův nástupce a Kristův náměstek nemůže hlásat učení, které je ve zjevném protikladu k Ježíšovým slovům. Papež a magisterium tato slova interpretují a učení o nerozlučnosti manželství je zcela jasné – zdůraznil kardinál Müller.

Podle prefekta Kongregace pro nauku víry Svatý otec chce vyjít vstříc dnešním lidem. Nechce před ně stavět alternativu: buď přijmete všechno nebo jste vyloučeni. Chce, abychom všechny ty lidi, kteří nejsou spojeni s církví a mají jisté problémy, provázeli jako dobří pastýři k plnému přijetí křesťanského učení.
Kardinál Müller se vyjádřil také k proslavené poznámce pod čarou, kde papež mluví o „možnosti poskytnout případně svátostnou pomoc“ (srov. Amoris laetitia, č. 305, pozn. 351). Šéf vatikánského úřadu vysvětlil, že podmínkou přistoupení ke svátosti je obrácení a odhodlání k nápravě. To znamená, že tato poznámka se týká výlučně těch případů, kdy jsou penitenti odhodláni žít jako bratr a sestra – uvedl německý kardinál.

Poznamenal rovněž, že oddělování věrouky a pastorace či opomíjení učení kvůli pastoraci není katolické. Projevuje se v tom kristologická hereze. Kristus jako Boží slovo i jako Dobrý pastýř je totiž jednou a tou samou osobou. Není možné oddělovat Ježíše Učitele od Ježíše Dobrého pastýře.

Jeden z dotazů se dotkl také problematické skutečnosti, že různé episkopáty interpretují Amoris laetitia po svém. Například němečtí a maltští biskupové otevřeně mluví o svátostech pro rozvedené bez požadavku změny života. Biskupové USA a Kanady jsou v této věci nejednotní. Kardinál Müller odpověděl, že není dobré, když se episkopáty pouštějí do oficiální interpretace papeže. „Máme papežský dokument, který je nutné číst v celém kontextu katolické tradice. Neexistují dvě magisteria: jedno papežovo a druhé biskupů. Je to chybné rozumování, které církvi škodí,“ řekl kardinál Müller.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.