Islamisti formují na Filipínách provincii tzv. Islámského státu

31.5.2017 

Církev na Filipínách vybízí k modlitbě za osudy kněze a patnácti věřících, které minulý týden unesli teroristé spojení se samozvaným Islámským státem z katedrály v Marawi. Toto hlavní město provincie Lanao del Sur na ostrově Mindanao se stalo dějištěm bojů mezi islamistickými teroristy a filipínskou armádou. Armádě se podařilo získat kontrolu nad většinou města a izolovat body, které nadále drží islamisté. Ve střetech zahynulo již přes sto lidí a většina obyvatel město opustila.

V rukou islamistů nicméně zůstávají křesťané jako rukojmí. Teroristé zveřejnili film, ve kterém unesený kněz P. Teresito Soganub (foto) prosí filipínského prezidenta o stažení vojsk z města. Islamisté hrozí, že pokud žádost nebude splněna, rukojmí budou popraveni. Filipínští biskupové apelují na muslimské představitele, aby vyzvali islamisty k propuštění nevinných lidí.
Italský misionář P. Sebastiano D´Ambra, který působí ve městě Zamboanga na Mindanau, upozorňuje, že situace se rozvíjí velmi nebezpečným směrem. V posledních letech totiž filipínští muslimové navázali kontakty s Blízkým východem a zejména se Saúdskou Arábií. Plynou jim odtud ohromné finanční prostředky – a extrémistická indoktrinace:

Nejvíce znepokojuje fakt, že islamisti si zjednali sympatie místního obyvatelstva. Nevíme, jak k tomu došlo, zda jde o výsledek ideologické indoktrinace nebo pouze o zastrašovací metodu. Marawi je dnes považováno za islamistické město. 98% obyvatelstva jsou muslimové. Ve smyslu své ďábelské logiky tu chtějí ustanovit provincii Chalífátu, tzv. Islámského státu. Tato idea padla v této oblasti na velmi úrodnou půdu. Během posledních tří let se jim podařilo vštípit místním tuto ideologii. Také díky ohromným finančním možnostem. Víme, že mladí, kteří se připojí k tomuto uskupení, dostávají vysoké odměny. Jde o skutečnou buňku tzv. islámského státu na Filipínách. Obávám se proto, že dokonce i v případě, že se v přístích dnech podaří nastolit mír či dojít k dohodě, tak tato uskupení, která mají jasnou vizi a disponují ohromnými financemi, nadále povedou svou válku. Trvalý mír se tedy nevrátí, ani kdyby se v Marawi podařilo dojít k dohodě,“ řekl Vatikánskému rozhlasu P. Sebastiano D´Ambra z Papežského institutu zahraničních misií (Pime).

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.