Svatý otec se setkal se 400 dětmi ze střední Itálie

3.6.2017 

Vatikánská železniční stanice se dnes již popáté stala cílem školního výletu, tentokráte dětí ze střední Itálie postižených zemětřesením (Nursie, Cascia, Amatrice, Arquata del Tronto, Acquasanta Terme a Preci). Přijelo jich přibližně 400, a Svatý otec je přijal v atriu vatikánské auly Pavla VI., kam je doprovodili organizátoři této návštěvy: předseda Papežské rady pro kulturu, kardinál Gianfranco Ravasi, spolu s učiteli a vychovateli a vedením Italských železnic. Asi půlhodinové setkání nemohlo být jiné než neformální. Papež František se po úvodních promluvách kardinála Ravasiho, zástupce Italských železnic a ředitelky jedné obecní školy, obrátil k dětem slovy:

Říkají mi, že mám mluvit, ale... mně se líbí naslouchat“ -
a zavolal k mikrofonu několik odvážlivců. Jedna holčička předškolního věku se nejprve svěřila s tím, že se těší, jak půjde potom do restaurace, a papež jí se smíchem odpověděl:

Když říkáš, že chceš jít do restaurace, tak vlastně říkáš papeži: »Neprotahuj to... mám hlad...« (smích).“

Několik starších chlapců a děvčat pak vyprávělo o zemětřesení a zejména o svízelném každodenním životě, který následoval a s nevelkými obměnami trvá dosud, o provizorním bydlení a úmorné práci na rekonstrukci zničených obcí. Jedna holčička z města Cascia, známého poutního místa sv. Rity, pozvala papeže na návštěvu.
V samotném závěru se papež František rozloučil se čtyřmi stovkami dětí poděkováním za jejich návštěvu a povzbuzením k důvěře v Boha a k Panně Marii.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.