Papež: Bůh bez nás nemůže být

7.6.2017 

Na Svatopetrském náměstí se dnes ráno sešlo 25 tisíc lidí, aby si vyslechli pravidelnou katechezi papeže Františka. Generální audienci zahájilo čtení z Lukášova evangelia (11,1-4) o tom, jak Ježíš svoje učedníky zasvětil do tajemství modlitby, když o to byl jedním z nich požádán. Modlitba Páně byla Petrovu nástupci podnětem k dalšímu pokračování cyklu katechezí o křesťanské naději, za jejíž zdroj označil právě otcovství Boha. Svoji promluvu papež František uzavřel slovy:

Drazí bratři a sestry, nikdy nejsme sami. Můžeme si být vzdálení, nevraživí, můžeme se pokládat i za bezbožníky. Avšak evangelium Ježíše Krista nám zjevuje, že Bůh bez nás být nemůže. On nikdy nebude Bohem bez člověka. On bez nás nemůže být, a to je obrovské tajemství! Bůh nemůže být Bohem bez člověka! Toto tajemství je obrovské. A tato jistota je zdrojem naší naděje, která se nachází ve všech invokacích Otčenáše. Když je nám zapotřebí pomoci, Ježíš nám neříká, ať rezignujeme a uzavřeme se do sebe, nýbrž ať se obrátíme k Otci a s důvěrou Jej prosíme. Všechny naše potřeby, od těch nejevidentnějších a všedních, jako je pokrm, zdraví a práce, až k potřebě odpuštění a opory v pokušeních, nejsou zrcadlem našeho osamocení. Naopak, je tu Otec, který na nás ustavičně hledí s láskou a který nás zajisté neopustí.

PLNÉ ZNĚNÍ znění dnešní katecheze Svatého otce je ZDE.

V samotném závěru generální audience papež ještě poznamenal:

Zítra ve 13 hodin se bude v mnoha zemích konat iniciativa nazvaná Minuta za mír, tedy kratičký moment modlitby na připomínku vatikánského setkání mezi mnou, zesnulým izraelským prezidentem Peresem a palestinským prezidentem Abbasem. Modlitba za mír – křesťanů, židů a muslimů – je v naší době velice nezbytná.

Nakonec papež František udělil apoštolské požehnání.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.