Arcibiskup Sleiman: Není dobré krmit si tygra...

9.6.2017 

Svět stále nezná pravdu o tom, co se děje na Blízkém východě – říká arcibiskup Jean-Benjamin Sleiman, latinský metropolita Bagdádu. Poukazuje na to, že křesťané jsou zaskočeni, když vidí, jak Saúdská Arábie obviňuje Katar z podpory terorismu. A kdo po dlouhá léta podporoval radikály a islamisty? – klade si rétorikou otázku irácký arcibiskup. Poznamenává, že všichni skloňují ofensivu na tzv. Islámský stát v Iráku. Ovšem důležitější než Islámský stát, než Daesh, jsou ti, kdo jím řídí – říká arcibiskup Sleiman.

„Daesh je jedním z problémů, ale není to hlavní problém. Hlavním problémem jsou ti, kdo Daesh vyprojektovali a vytvořili. Ti jsou velmi inteligentní, mají široké konexe v muslimském světě a velmi dobře znají islám a společnosti v muslimských zemích. V tom je jádro věci. Daesh dělá svoji práci, ale musíme se ptát, kdo jím manipuluje, kdo ho řídí, kdo ho financuje a dokonce zajišťuje jistou ochranu. Tyto otázky je potřeba si klást. Daesh totiž není pouze ohrožením pro Irák, Blízký východ nebo dokonce Rusko. Je nebezpečný pro celý svět. Obrazně řečeno: není dobré krmit si tygra, který vás sežere,“ řekl Vatikánskému rozhlasu arcibiskup Jean-Benjamin Sleiman.

Katolický metropolita Bagdádu dodal, že situace v Iráku má stále daleko k normalitě. Lidé žijí v neustálém ohrožení, vědí, že každý den mohou zahynout při útoku. Stát je slabý, lidé si navzájem nedůvěřují, neztotožňují se s Irákem a stále častěji pomýšlejí na emigraci – podotýká arcibiskup Sleiman.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.