Papež: Bůh nás má předem rád

11.6.2017 

Na Svatopetrském náměstí se v neděli před polednem sešlo asi 15 tisíc lidí, aby si vyslechli pravidelnou promluvu Petrova nástupce před mariánskou modlitbou Anděl Páně. Papež František se ve své promluvě věnoval tajemství Trojice a v samotném závěru řekl:

Dnešní evangelium „uvádí na scénu“ Nikodéma, který, ač zaujímal důležité postavení v náboženské a občanské obci svojí doby, nepřestal hledat Boha. Nemyslel si: už jsem ho našel. Nepřestával Boha hledat. A nyní zaznamenal v Ježíšově hlasu Jeho ozvěnu. Při noční rozmluvě s Nazaretským Nikodém konečně pochopí, že už je hledán a očekáván Bohem, který jej má osobně rád. Bůh nás vždycky hledá předem, očekává nás předem a předem nás má rád. Je jako mandloňový květ, jak říká prorok: „Kvete jako první“ (srov. Jer 1,11-12). Ježíš mu totiž říká: „Tak Bůh miloval svět, že dal svého jednorozeného Syna, aby žádný, kdo v něho věří, nezahynul, ale měl život věčný“ (Jan 3,16). Co je to ten věčný život? Nezměrná a nezištná láska Otce, kterou Ježíš prokázal na kříži, když obětoval svůj život za naši spásu. A tato láska působením Ducha svatého ozářila novým světlem zemi a každé lidské srdce, které ji přijímá; světlem, které vyjevuje temná zákoutí, zatvrzelost, jež nám brání přinášet dobré plody lásky a milosrdenství.
Panna Maria ať nám pomáhá vstupovat stále více a cele do trojičního společenství, abychom žili a dosvědčovali lásku, která dává smysl naší existenci.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy promluvy před Angelus je ZDE

Po hlavní promluvě Petrův nástupce obrátil pozornost k italské mystičce, Itale Melové (1904-1957), která byla v sobotu blahořečena:

Včera byla v La Spezia beatifikována Itala Mela. Vyrostla v rodině, která byla vzdálena víře, v mládí se prohlašovala za ateistku, ale po intenzivním duchovním zážitku konvertovala. Byla činná mezi katolickými univerzitními studenty; stala se benediktinskou oblátkou a prošla mystickou zkušeností soustředěnou na tajemství Nejsvětější Trojice, jejíž liturgická slavnost připadá na dnešek. Svědectví nové blahoslavené ať nás povzbudí, abychom během svých dnů často obraceli svoji mysl k Bohu Otci i Synu i Duchu svatému přebývajícímu v komůrce našeho srdce.

Po společné mariánské modlitbě Anděl Páně papež František všem požehnal.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.