Setkání nových komunit: svědectví a povzbuzením pro všechny životní stavy

13.6.2017 

V Římě proběhlo již čtvrté světové setkání nových forem zasvěceného života. Zúčastnilo se ho 115 delegátů ze 38 komunit z 22 zemí. Společným rysem těchto nových komunit je to, že obvykle sdružují zasvěcené muže i ženy, ale také laiky. Hovoří sestra Anna-Katharina Pollmeyer (foto), představená Komunity Blahoslavenství:

„Tyto nové formy zasvěceného života povstaly více méně v době po Druhém vatikánském koncilu, který připomněl, že všichni, bez ohledu na to, čím se zabývají, jsou povolání ke svatosti. Právě v tomto kontextu povolal Duch svatý nové komunity, ve kterých spoluracují lidé různých životních stavů. Vidíme to v řadě komunit na celém světě. A je to nesmírné bohatství. Navzájem se doplňujeme, kráčíme společně jako jediný lid Boží, jako jedna církev. Tato forma života má zvláštní význam zejména v naší společnosti, v naší době, protože vydáváme svědectví jednoty zasvěcených žen a mužů, a také laiků. V této bouřlivé době, kdy je tolik problémů v rodinách, v zasvěceném životě i kněžství, chtějí nová společenství přinášet svědectví a povzbuzení pro každý z těchto životních stavů,“ řekla Vatikánskému rozhlasu představená Komunity Blahoslavenství.

Mezinárodní setkání nových forem zasvěceného života probíhají každý druhý rok. Letos delegáti diskutovali nad otázkami formace.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.