Ředitel Charity: Pásmo Gazy je největší vězení pod širým nebem

16.6.2017 

Stát Izrael oznámil, že omezí dodávky elektrické energie do Pásma Gazy, což by mělo zřejmě neblahé sociální důsledky. Odpovědnost je však také na straně Palestinců. V pozadí je totiž konflikt mezi hnutím Hamas a Palestinkou samosprávou, která odmítla platit účty za elektřinu pro území, která kontroluje Hamas. O situaci v Pásmu Gazy, kde žijí 2 miliony lidí, hovoří pro Vatikánský rozhlas o. Raed Abushalia (foto), ředitel tamější Charity:

Od roku 2006 zde lidé žijí na území 360 kilometrů čtverečných. Pásmo Gazy je největší vězení pod širým nebem. Od toho roku máme elektřinu pouze několik hodin denně. A v létě jsou zde obrovská horka. Představte si 2 miliony lidí bez proudu. V Gaze je pouze jedna elektrárna, která nedokáže dodat proud pro celé toto území. Proto máme tři eletrická vedení z Egypta a šest z Iraele. Nyní v rámci kolektivní odpovědnosti hodlá Izrael dodávky ještě více omezit, protože Palestinská samospráva neplatí účty. Trpět bude obyvatelstvo, které však již bez toho žije v nouzi. Omezení dodávek proudu ohrožuje veškeré zdravotnické služby, které se tak asi úplně položí,

řekl otec Abushalia.
Palestinský kněz však poukazuje na udivující postoj obyvatel Pásma Gazy. Třebaže 80% rodin žije pod hranicí chudoby, přesto jsou bohaté na potomstvo. V této dvoumilionové společnosti se každý rok narodí přibližně 55 tisíc dětí. Můžeme to nazvat demografickou rezistencí, dodává palestinský kněz, o. Abushalia.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.