Kardinál Poupard papežským legátem na připomínce 700. výročí Avignonského zajetí

17.6.2017 

Kardinál Paul Poupard (foto), emeritní předseda Papežské rady pro kulturu, bude zvláštním vyslancem papeže Františka na oslavách 700. výročí tzv. Avignonského zajetí. Téměř sedmdesátileté přesídlení římských biskupů do Avignonu ve 14. století připomenou oslavy v tomto francouzském městě ve dnech 23. – 25. června.

Latinský jmenovací list připomíná, že papež Jan XXII. (1316-1334), který byl před svým zvolením avignonským arcibiskupem, se po zvážení různých okolností rozhodl usadit v tomto provinčním městě, kam už jeho předchůdce Klement V. přenesl papežskou kurii, a odkud také další Petrovi nástupci po téměř 70. let „vedli Kristovu loďku vlnami dějin“.

Papež František pověřuje kardinála Pouparda, aby jeho jménem předsedal oslavám a povzbudil přítomné věřící k synovské lásce ke katolické církvi a k Petrovu nástupci, jemuž samotný Pán řekl: „Ty jsi Petr – Skála – a na té skále zbuduji svou církev a pekelné mocnosti ji nepřemohou“ (Mt 16,18). Účastníky oslav má rovněž jeho jménem požádat o každodenní modlitbu za tuto jeho důležitou službu „neboť oči Páně jsou obráceny na spravedlivé a jeho uši k jejich prosbám“ (1 Pt 3,12). Závěrem svého jmenovacího listu svěřuje František misi kardinála Pouparda Panně Marii, Matce církve a Královně míru, a účastníkům připomínky Avignonského papežství uděluje jeho prostřednictvím apoštolské požehnání.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.