Mešita v Abú Dhabí ponese napříště jméno „Marie, Matky Ježíšovy“

17.6.2017 

Za krok k pozitivnímu přiblížení muslimských předáků ke křesťanům označil apoštolský vikář Jižní Arábie, biskup Hinder, přejmenování jedné z mešit v Abu Dhabí na „Mariam, Umm Eisa“ (foto), což znamená „Maria, Matka Ježíšova“.
Ve středu 14. června korunní princ a ministr obrany Abu Dhabí šejk Mohammad Bin Zayed al Nahyan rozhodl o přejmenování mešity ve čtvrti Al Mushrif. Mešita nesoucí původně jeho jméno se bude napříště nazývat podle Ježíšovy Matky. Katolická církev však o tom nebyla předem informována, říká biskup Paul Hinder. Sám se zprávu dozvěděl z médií:

„Mešita leží necelých dvacet metrů od mého úřadu. Muezín, který pětkrát denně vybízí k modlitbě, mi tak neustále připomíná blízkost islámu. Skutečnost, že korunní princ dal toto nové jméno svojí mešitě, působí jako důležité gesto. Nyní ponese jméno Ženy, která má jakožto Ježíšova matka daleko důležitější roli. Samozřejmě pro nás je Ježíš Boží Syn, což je zásadní rozdíl. Přesto se mi zdá, že jde o gesto, které má ukázat, že jsme spříznění, i když muslimové a křesťané nepatří do stejné kategorie,“ řekl Vatikánskému rozhlasu biskup Hinder.

Podle Lubny Al Quasiminové, která se před nedávna stala státní ministryní pro toleranci, jde o příklad koexistence a tolerance v Emirátech, kde žijí přistěhovalci a pracovníci z více než 200 zemí světa. Mešita stojí nedaleko katolické katedrály a anglikánské farnosti sv. Ondřeje. Biskup Hinder doufá, že blízkost Mariiny mešity a katedrály sv. Josefa nebude působit zmatek.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.