Naším pravým nepřítelem je hřích

29.6.2017 

Promluva před modlitbou Anděl Páně, náměstí sv. Petra

Dobrý den, drazí bratři a sestry!

Církevní otcové rádi přirovnávali svaté Petra a Pavla ke dvěma sloupům, na kterých spočívá viditelná stavba církve. Oba vlastní krví zpečetili svědectví vydané Kristu hlásáním a službou vznikajícímu křesťanskému společenství. Toto svědectví ozřejmují biblická čtení dnešní liturgie, která naznačují důvod, z jakého byla jejich vyznávaná a hlásaná víra posléze korunována nejvyšší zkouškou mučednictví.

Čtení ze Skutků apoštolů (12,1-11) vypráví o Petrově věznění a následném vysvobození. Apoštol zakusil odpor vůči evangeliu už v Jeruzalémě, kde byl uvržen do žaláře králem Herodem „s úmyslem, že ho dá popravit“ (v.4). Petr však byl zázračným způsobem zachráněn a mohl tak dovést do konce své evangelizační poslání – nejprve ve Svaté zemi a poté v Římě, kde veškerou svou energii vydal do služeb křesťanskému společenství.

Také Pavel zakusil nepřátelství, ze kterého jej Pán vysvobodil. Zmrtvýchvstalý jej vyslal do mnoha měst k pohanskému obyvatelstvu, kde se setkal se silným odporem jak ze strany příslušníků svého náboženství, tak ze strany občanských představitelů. V listu učedníku Timotejovi se zamýšlí na svým životem a misionářským působením, stejně jako nad pronásledováním, které kvůli evangeliu vytrpěl.

Toto dvojí Petrovo a Pavlovo vysvobození poukazuje na společnou cestu obou apoštolů, které Ježíš vyslal, aby hlásali evangelium v obtížném a leckdy nepřátelském prostředí. Oba nám svými osobními a církevními příběhy ukazují a sdělují, že Pán stále stojí po našem boku, kráčí s námi a nikdy nás neopouští. Zejména ve chvíli zkoušky nám Bůh podává ruku, přichází nám na pomoc a vysvobozuje nás z hrozby nepřátel. Pamatujme ale, že naším pravým nepřítelem je hřích, a zlý duch nás k němu ponouká. Pokud se smíříme s Bohem, zejména ve svátosti smíření, a přijmeme milost odpuštění, jsme vysvobozeni z pout zla a zbaveni tíže svých omylů. Tak můžeme pokračovat v cestě radostných hlasatelů a svědků evangelia a ukazovat, že nám bylo jako prvním prokázáno milosrdenství.

Obraťme se k Panně Marii, Královně apoštolů, s modlitbou, kterou dnes pronášíme především za církev žijící v Římě a za toto město, jehož patrony jsou svatí Petr a Pavel. Kéž pro ně vyprosí duchovní i hmotný blahobyt. Ať Boží dobrota a milost podporuje všechen římský lid, aby žil ve svornosti a bratrství a dal znovu zazářit křesťanské víře, kterou v neohroženém zápalu dosvědčovali svatí apoštolové Petr a Pavel.

Přeložila Jana Gruberová

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.