Papež věnoval půldruhé hodiny rozvedeným ženám

29.6.2017 

Papež František si vyslechl vyprávění o mnohdy nelehkém každodenním životě žen a matek, jejichž manželství ztroskotalo a které se často samy starají o rodinu. Mnohé z nich nalezly ztracenou stabilitu v církvi, která jim v krizové chvíli nabídla prostor a přijetí. Setkání se skupinou španělských katoliček se odehrálo v pondělí odpoledne (26.5.) ve Vatikánu mimo oficiální agendu a trvalo zhruba 95 minut, což se vymyká běžnému časovému rozsahu papežských audiencí. Nevelkou skupinu z diecéze Toledo pozval sám papež, poté, co mu tamní arcibiskup Braulio Rodríguez v dopise popsal pravidelné měsíční setkávání těchto žen k adoraci Nejsvětější svátosti a sdílení.

„Setkaly jsme se s otcem, který nás laskavě a zcela prostě vyslechl“, uvedla pro italský deník La Stampa jedna z účastnic audience, Esperanza Gómez-Menorová a dodala: „Papež naléhal na to, abychom své děti vychovávaly s láskou, měly v úctě celý svět a modlily se za naše bývalé manžely“. Esperanza se jako matka dvou dětí zeptala, jak se bránit obviňování bývalého manžela, a papež jí doporučil, aby „nikdy neužívala dětí jako bojové zbraně, kázala vlastním příkladem a vykonávala všechno s velikou láskou“. Jiná z žen, Isabel Díazová, se dotkla postavení rozvedených žen v církvi. Papež ji vyzval, aby na základě vlastní zkušenosti pomáhala lidem v obdobné situaci, a zejména opakovaně zdůraznil, že církev všechny rozvedené přijímá a objímá.

Se skupinou žen přijel delegát pro rodinnou pastoraci toledské arcidiecéze, o. Miguel Garrigós. „Papež nám řekl, že jako lidé nejsme povoláni k setrvání v otevřené ráně. Máme si navyknout žít s jizvami, a učinit to důstojně, protože jizvy minulého utrpení nás zušlechťují, stejně jako vrásky starého člověka“, sdělil italskému deníku. Dále doplnil, že papež ženám navrhl četbu čtvrté a sedmé kapitoly exhortace Amoris laetitia. Zdůraznil přitom, že odpuštění je sice náročné, avšak je cestou Boží milosti, která prospívá jak tomu, kdo byl zraněn, tak tomu, kdo ránu zasadil.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.