Ředitel vatikánské observatoře: Věda je svého druhu modlitba

30.6.2017 

„Skutečnost, že Vatikán má svoji vlastní observatoř ukazuje, že církev podporuje vědu, jako jednu z cest k setkání s Bohem jako Stvořitelem – a tedy jako svého druhu modlitbu. Poukazuje na to ředitel této observatoř, bratr Guy Consolmagno SJ, v rozhovoru pro italskou agenturu SIR.

Jezuitský astronom přiblížil vnímání své práce příměrem k situaci, kdy dítě hraje se svou mámou karty a pochopí, že ona se nesnaží o výhru, ale chce mu tímto způsobem ukázat svou lásku. „Dnes, když pracuji jako vědec, vnímám to, jak si Bůh, jako Otec, se mnou hraje, aby ukázal svou lásku k nám,“ dodává americký jezuita.

Br. Consolmagno poznamenal, že Stvořitele nelze chápat jako prvek stvoření nebo jako síly vyplňující nedostatky ve vědeckých teoriích. „Takové božstvo by byl jakýsi Zeus, který metá na zem blesky, ale to není náš Bůh,“ říká ředitel Vatikánské observatoře.

Na dotaz proč vstoupil do Tovaryšstva Ježíšova odpovídá: „Toužil jsem dělat něco nejen pro sebe, ale zprostředkovávat ostatním to, k čemu jsem dospěl“. Učinil tak ve věku 37 let, kdy už působil na vědeckém poli. Od té doby pokračuje v práci astronoma, „aby ukazoval lidem nejen krásu vesmíru, ale také jeho Stvořitele,“ Skutečnost, že „církev financuje práci na nových objevech“, ukazuje, že společenství věřících se pravdy neobává. „Pokud někdo pociťuje strach ze skutečnosti, pak se v jeho životě nedostává pravé víry,“ říká br. Consolmagno.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.