Nadnárodní společnost musí zaplatit 15 milionů odškodného místní firmě

1.7.2017 

15 milionů dolarů odškodného musí zaplatit nadnárodní společnost domácí potravinové firmě v Kamerunu. Patnáctiletý soudní spor mezi kamerunským producentem dětského mléka a nadnárodní společností skončil úspěchem. Soudy uznaly, že lokální firma byla poškozena, když nadnárodní konkurence uvedla na trh levnější, avšak nekvalitní mléko, nastavované rostlinnými tuky. Rozsudek proto mluví o nekalé konkurenci a komerčním podvodu. Jde bohužel o příklad toho, jak rozvinutý svět zachází s africkými zeměmi, říká pro Vatikánský rozhlas Enrico Casale, z časopisu „Africa“ vydávaného misijní kongregací Bílých otců:

„Mnohé z těchto nadnárodních kolosů mají obrat větší než je hrubý domácí produkt většiny afrických zemí... Často a ochotně využívají legislativní nedostatky a defekty v soudních systémech. Vzpomínám si na případ velké společnosti, která zpracovávala ropu z dehtových písků a přitom beztrestně znečišťovala půdu a vážně poškozovala místní komunitu. Podle mého názoru jde o porušování lidských práv. Jde totiž o přestupky, které přesahují obchodní právo, protože závažně poškozují základní lidská práva. V těchto případech by se měl otevřít soudní prostor na mezinárodní úrovni, kde by bylo možné vymáhat spravedlnost na těchto nadnárodních společnostech, které podnikají bez ohledu na ty nejzákladnější zákony.“

V případě tohoto kamerunského podnikatele odvolání k soudu přineslo úspěch. Postačí 15 milionů dolarů odškodného, aby firma vyšla z krize?

„Ano, pomohou obnovit produkci a - jak všichni doufají – také vytvořit pracovní místa. V tomto případě je dobré zdůraznit, že zafungoval místní výměr spravedlnosti. Pokud lokální soudy fungují, nadnárodní firmy jsou nakonec donuceny podřídit se národním zákonům,“ říká Enrico Casale z časopisu „Africa“.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.