Papež: Integrovat migranty v povinné úctě k místním zákonům

4.7.2017 

„Jsem nablízku všem, kteří moudře nakládají se složitým migračním fenoménem, a povzbuzuji je k přiměřenému zásahu a podpoře, které dosvědčují ony lidské a křesťanské hodnoty, stojící v základech evropské civilizace“, napsal papež František v polovině minulého měsíce na internetový portál „Infomigrants“. O poselství adresovaném 14. června agentuře Ansa dnes informoval vatikánský Sekretariát pro sdělovací prostředky. Zmíněná agentura spolu s evropskými partnery France Media Monde a Deutsche Welle na uvedeném webu nabízí – podle vlastních slov – „spolehlivé a ověřené“ zprávy pro migranty v několika jazycích, včetně arabštiny.

Papež v listě s potěšením vítá realizaci nového portálu a přeje si, aby na jedné straně přispěl k integraci migrantů v povinné úctě k zákonům hostitelských zemí, na druhé straně pak ve společnosti vzbudil obnovené úsilí o ryzí kulturu přijetí a solidarity. „Přítomnost mnoha bratří a sester, kteří prožívají drama emigrace, je příležitostí k lidskému růstu, setkávání a dialogu mezi kulturami a dlouhodobě také k podpoře mírového soužití národů a jejich bratrství“, píše dále papež.

„Ujišťuji o své modlitbě a prosím o ochranu Boha, který je otcem všech. Kéž je druhem na cestě všem lidem, kteří jsou nuceni opustit svou zemi z důvodů ozbrojených konfliktů, teroristických útoků, hladomoru a represivních režimů. Kéž tito migranti naleznou pod jakoukoli oblohou bratry a sestry, kteří by s nimi sdíleli chléb a naději na společné cestě“, uzavírá římský biskup poselství řediteli zpravodajské agentury Ansa.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.