Běloruský kardinál oslavil 90. narozeniny

23.10.2004 

Arcibiskup Minska-Mohileva Kazimierz Šwiatek, který ve čtvrtek oslavil své 90. narozeniny, je jedním z mála, kteří přežili sovětské koncentrační tábory stalinovské éry a stále aktivně působí v evangelizačních aktivitách ve své zemi. Kazimierz Šwiatek se narodil v r. 1914 a byl vysvěcen na kněze v r. 1939. V r. 1944 byl zatčen Rudou armádou a strávil 5 měsíců ve vězení v Minsku. Byl odsouzen k 10 letům nucených prací, které strávil na Sibiři, většinu z nich v Arktické Vorkutě. Přežil jen díky svému robustnímu zdraví a odvážné víře. Po propuštění se vrátil do Běloruska kde pokračoval v pastorační činnosti. Po pádu komunistického režimu ho Svatý otec jmenoval arcibiskupem Minska-Mohileva a v roce 1994 se stal kardinálem.

V září tohoto roku mu Jan Pavel II. udělil cenu ?Svědek víry? (Fidei Testis).

Kardinál Šwiatek reflektoval posledních 14 let své práce v Bělorusku v interviu v německém Konigstainu v sídle organizace ?Kirche in not?. ?Dá se říct že církev v Bělorusku byla znovuzrozena. Bylo postaveno mnoho nových kostelů a počet kněží vzrostl. Máme dnes 4 diecéze, 4 biskupy a jednoho kardinála. Byla obnovena biskupská konference a ve dvou seminářích se připravuje na své budoucí kněžské povolání více jak 100 seminaristů.?

?Problémy se kterými se však dnes Běloruská katolická církev musí potýkat jsou stále nevyjasněné vztahy státem a šířící se materialismus který přichází ze západu?. ?Bráníme se však úspěšně negativním vlivům moderní společnosti, protože jsme hluboce zakořeněni v náboženské tradici. Křesťanské kořeny se nedají tak snadno zničit,? dodává 90 letý, stále aktivní arcibiskup Minska-Mohileva kardinál Šwiatek.

Pavel Hruda

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.