Papež František: svět nepotřebuje uniformitu, nýbrž harmonii kultur

5.7.2017 

Se zvláštním videoposelství se papež František obrátil k účastníkům kongresu o budování míru skrze kulturu setkání, organizovaného Papežskou nadací Scholas Occurentes na Židovské univerzitě v Jeruzalémě. Kongresu se účastní sedmdesátka mladých Izraelců a Palestinců společně se stejným počtem reprezentantů 41 různých univerzit.

„Chtěl bych s vámi slavit tyto dny prožité v Jeruzalémě, protože jste navzdory svým rozdílnostem dosáhli jednoty,“ říká papež ve videoposelství. Naučili jste se tomu sami, hleděli jste si do očí – zdůrazňuje papež význam konkrétní zkušenosti. Právě „pouhý pohled“ bez odpovědí je známkou otevřenosti, která je předpokladem setkání. Žádný člověk není sám v sobě negací, nýbrž všichni jsme přitakáním životu. Když se s tímto „smyslem života“ setkáváme, rozšiřujeme svou duši, řekl František studentům.
Dnešní rozstříštěný svět potřebuje harmonické sladění a docenění různosti jednotlivých kultur, pokračoval papež. Svět, který má strach z jinakosti a který kvůli těmto obavám někdy staví zdi, jež nakonec mění skutečnost ve zlý sen, totiž v život v nepřátelství, potřebuje vycházet k setkávání, zdůraznil František a poděkoval všem účastníkům jeruzalémského setkání za jejich úsilí snít, hledat smysl a nasadit rozum, ruce i srdce za to, aby se kultura setkání stala skutečností.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.