Papež pro deník La Repubblica o G20, migraci a federální Evropě

8.7.2017 

Papež František poskytl další rozhovor zakladateli italského deníku La Repubblica, Eugeniovi Scalfarimu. Stejně jako v minulosti zveřejnil i tentokrát jeho záznam. Text, který dnes vyšel v tomto deníku, není ovšem doslovný přepis rozhovoru, nýbrž volné převyprávění témat, jichž se rozhovor týkal. Třiadevadesátiletý novinář a politik sám přiznal, že si během setkání se papežem nepíše poznámky ani neužívá diktafon.

Rozmluva se tentokrát dotkla mimo jiné summitu G20. Papež František se netajil svým znepokojením: „Obávám se, že existují dost nebezpečné aliance mezi mocnostmi s vybočenou vizí světa: Amerika a Rusko, Čína a Severní Korea, Putin a Assad pokud jde o válku v Sýrii,“ cituje Scalfari papeže. Právě tyto aliance podle něj představují ohrožení pro migraci.
František zdůraznil, že migrace je dnes zásadním a sílícím problémem. „Nedělejme si iluze: chudé národy jsou přitahovány kontinenty a zeměmi odedávna bohatými. Zejména Evropou. Kolonialismus vyšel z Evropy. Měl některé pozitivní aspekty, ale také negativní. V každém případě se Evropa obohatila, stala se nejbohatší na světě. Proto bude také hlavním cílem migrujících národů,“ soudí papež František.

Svatý otec se Scalfarimu svěřil také se svými politickými názory. Dal mu prý zapravdu v tom, že Evropská unie by měla co nejrychleji přijmout federální uspořádání, aby o politice a právech nerozhodovaly už jednotlivé země, nýbrž federální vláda a parlament. Podle papeže si evropské země musejí uvědomit, že jiná cesta nevede: buď se Evropa stane federální komunitou, nebo přestane hrát ve světě roli.

Papež s italským novinářem hovořil také na filosofická témata. Vysvětloval, proč Spinozův imanentismus není shodný s křesťanskou vizí Boha. A když přišla řeč na Pascala, přitakal Scalfariho návrhu, že by si tento francouzský myslitel zasloužil batifikaci. Přislíbil, že si v této věci vyžádá názor vatikánských institucí.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.