Bývalý prezident Indonésie obhajuje katolickou církev

23.10.2004 

Bývalý prezident Indonésie Abdurrahman Wahid odsoudil násilné uzavření katolické školy Sv. Bernadety v Cileduku, asi 40 km na západ od Jakarty. Bývalý prezident vyzval militantní islámskou skupinu ?Obránce Islámu? a místní autority, aby umožnili okamžité znovuotevření této školy, která je vedena kongregací Sester dítěte Ježíše.

Bývalý prezident Wahid, který je také znám pod jménem Gus Dur a je bývalým pracovníkem OSN, pohrozil, že jestliže nedojde k nápravě, bude vymáhat znovuotevření školy soudně.

Jak řekl tisku, místní autority jednaly proti ústavě Indonésie, protože ?každý občan této země má právo svobodně vyznávat svou víru a stát má povinnost mu to umožnit.?

Bývalý prezident Indonésie vyzval náboženské představitele a všechny občany k boji proti fundamentalismu a náboženské intoleranci. Podle slov otce Mangise-Suseno který je profesorem filosofie v jezuitském institutu v Jakartě, to co se stalo škole Sv. Bernadety není ojedinělý případ. Před dvěma měsíci v provincii Bandun, západně od Jakarty, byl vydán úřední příkaz k demolici 12 kostelů. ?Útoky na křesťanské kostely jsou běžné, od roku 1990 to bylo nejméně 500 případů. To znamená jeden týdně.? Křesťané jsou v Indonésii minoritou a tvoří dohromady asi 10% celkové populace.

Pavel Hruda

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.