Kanadští biskupové: Zákon o genderu ohrožuje svobodu slova

11.7.2017 

„Gender nelze oddělit od biologické pohlavnosti, ani si jej nelze volit“, prohlásila Kanadská biskupská konference v reakci na zákon, přijatý v červnu kanadským parlamentem. Genderová identita a její vyjádření se podle něj nově řadí k motivům diskriminace, kterou kanadský trestní zákoník bude stíhat jako zločin z nenávisti. Cílem zákona je právní ochrana skupin, které se odlišují svou identitou, před nenávistnou propagandou. „Církev považuje všechny lidi za nositele vrozené důstojnosti, kterou jim udělil Bůh, náš Stvořitel“, píší kanadští biskupové ve svém prohlášení. Z tohoto důvodu církev pokládá za nespravedlivou „jakoukoli formu diskriminace a násilí proti člověku, společenství či kategorii osob“, sdílí biskupové cíle antidiskriminačního zákona.

Jak však dále poukazují, některé principy nového zákona, byť nacházejí širokou odezvu v dnešní společnosti, se nesetkávají s podporou u katolíků. Nejvážnější z nich je požadavek oddělit gender od biologické sexuality anebo ponechat jeho volbu na jedinci. „Tento klíčový princip moderní genderové teorie stojí v rozporu s přirozeným zákonem a křesťanským zjevením, a jako takový jej proto důrazně odsoudili jak papež František, tak Benedikt XVI. Jak totiž čteme v knize Genesis, Bůh stvořil člověka jako muže a ženu (Gn1,26-27), a podle Katechismu katolické církve „každý člověk, ať muž či žena, musí uznat a přijmout svou vlastní pohlavnost“, která zahrnuje „tělesné, mravní a duchovní odlišení i vzájemné doplňování“ a „ovlivňuje všechny stránky lidské osoby v jednotě jejího těla a duše“ (2332,2333)“, upozorňují kanadští biskupové.

Členy Kanadské biskupské konference zejména znepokojuje dopad nově přijatého zákona na svobodu vyjadřování, sdružování a vyznání. Vyzývají proto kanadské katolíky a všechny lidi dobré vůle, aby hájily tyto svobody a ono pojetí lidské důstojnosti, na kterých jsou založeny.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.