Mezináboženské fórum v Jeruzalémě

18.7.2017 

Možnost k setkání různých vizí tří monoteistických náboženství – s tímto cílem se od zítřka v Jeruzalémě koná mezináboženské fórum, které se chce zaměřit nejenom na teologickou, nýbrž také na historickou a kulturní hodnotu města posvátného pro Židy, křesťany a muslimy. Pro Vatikánský rozhlas o konferenci hovoří kustód Svaté země, o. Francesco Patton:

”Toto fórum spadá do rámce dalších iniciativ zaměřených na budování mostů, vytváření příležitostí k dialogu a povbuzování mírového soužití. To vše je v současné chvíli velmi důležité. Každé ze tří společenství si dějiny vypráví vlastním způsobem – symbolickým příkladem je Chrámová hora, což je třetí nejposvátnější místo pro muslimy a nejposvátnější místo judaismu. Pro nás Jeruzalém znamená především Boží hrob a Kalvárii. Je nutné toto vyprávění vlastních dějin určitým způsobem sdílet, abychom zabránili vytváření monopolu a exkluzívního vlastnictví městských dějin a kultury. Monoteistická náboženství jsou v tomto povolána k zásadnímu přínosu – jak svými symboly a postoji, tak konkrétním životem.”

Fórum se zaměřuje na kulturu a historii, která se stává podnětem k dialogu…

”Toto město se vyznačuje starobylými dějinami, které archeologové nepřestávají odkrývat a zpřístupňovat. Totéž platí pro kulturu, se kterou je třeba se obeznámit. Každý by měl znát svou kulturu propojenou s identitou, ale také se postupně seznamovat s kulturou toho druhého. Myslím, že jsou důležité také kulturní iniciativy na velmi jednoduché rovině – kupříkladu v muzeu Svaté země na Via Dolorosa – křížové cestě – jsme otevřeli multimediální expozici v kapli Bičování. Přicházejí sem školní výlety, v naprosté většině muslimské. Totéž děláme také v jiných svatyních a v případě jednotlivých uměleckých děl, jako jsou kupříkladu palestinské mozaiky. Také vůči židovskému světu se můžeme opírat o kontaktní, sjednocující postavy – pomysleme třeba na Jana Křtitele.”

uvedl pro naše mikrofony o. Patton z františkánské kustodie Svaté země.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.