Představeno Kompendium sociálního učení církve

25.10.2004 

V tiskovém sále Svatého Stolce bylo dnes představeno Kompendium sociálního učení církve. Pětiset stránkový svazek zpracovala Papežská rada Iustitia et Pax. Obsahuje systematický výklad katolického sociálního učení. Témata dosud rozptýlená v papežských promluvách a dokumentech poprvé dostala přehlednou podobu. Dokument je adresován společenství věřících, nechybí v něm ale ani ekumenické a mezináboženské akcenty.

Kompendium má čtyři části. První se týká obecných věroučných východisek sociálního učení. Druhá část obsahuje jádro sociální nauky církve a zabývá se tématy jako rodina, práce, politika, ochrana životního prostředí nebo mír. Třetí část obsahuje pastorační směrnice v oblasti katolické sociální nauky. Poslední, čtvrtá část nese výmluvný titul ?Za civilizaci lásky? naznačuje motivy vydání dokumentu. Kompendium sociální nauky církve představil novinářům předseda Papežské rady Iustitia et Pax, kardinál Renato Martino. Hlavní novinkou je podle něj samotné uspořádání sociální nauky církve. Kromě toho vyjmenoval vatikánský představitel další tři výzvy současného světa, které motivovaly vydání dokumentu. První označil za ?kulturní? ? totiž na základě mezioborové spolupráce reflektovat věčné pravdy evangelia z perspektivy současného lidského poznání. Dalším podnětem byla etická a náboženská lhostejnost, na kterou je třeba odpovědět důrazem na neoddělitelnost etiky a politiky. Poslední výzvou je mezináboženská spolupráce, která má strategický význam pro dobro celého lidstva i budoucnost sociálního učení.

?Věřím, že Kompendium sociálního učení církve pomůže k autentickému zrání osobností věřících lidí, aby se stávali důvěryhodnými svědky, kteří jsou schopni aktivně měnit mechanismy současné společnosti. Svědkové, mučedníci a světci jsou vždy potřební ? sociální oblast nevyjímaje.?

Prezentace Kompendia sociálního učení církve byla prvním bodem plenárního shromáždění Papežské rady Iustitia et Pax. Tématem dnes zahájeného zasedání je pastorační činnost církve po II. Vatikánském koncilu, s důrazem na aktuálnost konstituce Gaudium et Spes. Kardinál Martino přislíbil také publikaci Slovníku lidských práv a Direktoria sociální pastorace. Papežská rada Iustitia et Pax otevře rovněž svůj vlastní internetový portál.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.