Kolumbovi rytíří obnoví irácké město Teleskov

3.8.2017 

„Přesvědčeni o Boží lásce a moci“ – pod tímto mottem proběhlo ve městě St. Louis (ve státě Missouri) každoroční setkání Kolumbových rytířů, největšího laického sdružení na světě, které ve svých řadách čítá téměř dva miliony mužů z dvanácti zemí. U zrodu nadace stál v osmdesátých letech devatenáctého století (1882-1889) devětadvacetiletý kaplan a dnes Boží služebník o. Michael J. McGivney, který farníkům kostela Panny Marie v New Haven navrhl založení laické organizace, a to s dvojím cílem. Prvním bylo zabránit mladým mužům ve vstupu do zednářských organizací, popírajících učení katolické církve, a druhým konkrétní charitativní pomoc rodinám zesnulých členů nadace, které přišly o svého živitele. Na znamení věrnosti své vlasti a rovněž oddanosti katolické víře si mužské sdružení zvolilo za patrona Kryštofa Kolumba – katolíka a objevitele Ameriky. K milosrdné lásce a jednotě, původním ustavujícím principům nově vzniklé organizace, se později přidružily bratrství a vlastenectví.

První uznání z Vatikánu přišlo krátce po založení nadace z rukou apoštolského nuncia ve Spojených státech amerických (1895) a pokračuje i nadále formou papežských poselství. To letošní adresované na 135. mezinárodní sjezd nese podpis kardinála státního sekretáře Pietra Parolina, který papežovým jménem děkuje za trvalé úsilí Kolumbových rytířů o podporu a obhajobu posvátnosti manželství spolu s důstojností a krásou rodinného života. Dále vyjadřuje vděčnost za pomoc křesťanům na Blízkém východě – obdobně jako nedávno maďarská vláda také Kolumbovi rytíři věnovali 2 miliony dolarů, které budou využity na opětovnou výstavbu a záchranu zničeného převážně křesťanského města Teleskov na Ninivské planině. Městečko opustilo tisíc křesťanských rodin, které se uchýlily do irbílské diecéze. Papež František v listě vybídnul členy laického sdružení k modlitbě za potřebné blízkovýchodní křesťany, za obrácení srdcí a ukončení násilí, nenávisti a nespravedlnosti v oné oblasti.

„Motto vašeho setkání – „Přesvědčeni o Boží lásce a moci“ – vystihuje, co je tajným zdrojem křesťanského života a poslání“, stojí dále v papežském poselství Kolumbovým rytířům – „tedy přesvědčení o spasitelské lásce Boha, která se zjevila ve smrti a zmrtvýchvstání Jeho Syna, byla vlita do našich srdcí Duchem svatým a vede nás ke sdílení dobré zvěsti se všemi muži a ženami“. Právě v tomto přesvědčení spočívá veškerý evangelizační elán, protože „máme k dispozici poklad života a lásky, která nemůže klamat, poselství, které nemůže manipulovat ani zavádět“ (Evangelii gaudium, 265), připomíná se v textu. Na hlubokém přesvědčení o nekonečné Boží moci a lásce, které překonávají zlo tohoto světa, se zakládá také Pavlova otázka Římanům: „Je-li Bůh s námi, kdo proti nám?“ (Řím 8,31). Laický křesťan má proto odmítat hříšnou žízeň po moci a dominanci, ať již ekonomické, politické či vojenské, a naplňovat své povolání posvěcováním vlastního života, plněním svých denních povinností v duchu evangelia, a tak především příkladem svého života hlásat Krista druhým lidem“ (Lumen Gentium,31), doporučuje papež nadaci Kolumbových rytířů.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.