Evropské dotace pro 850 tisíc uprchlíků v Turecku

4.8.2017 

Společné prohlášení Evropské unie a Světového potravinového programu informuje o stále rostoucím počtu uprchlíků v Turecku, kteří dostávají měsíční pomoc v hotovosti formou debetních karet v rámci inovativního podpůrného programu ESSN, Emergency Social Safety Net. Kartu lze užít v obchodech nebo k čerpání hotovosti z bankomatů, přičemž je měsíčně dobíjena 120 tureckými lirami (zhruba 30 eury) pro každého člena rodiny. Pro srovnání dodejme, že v případě jedince to znamená desetinu turecké minimální mzdy, v případě pětičlenné rodiny již polovinu.

Jak dále čteme v prohlášení, na územi Turecka žijí 3 miliony uprchlíků, většinou ze sousední Sýrie. Program jejich hotovostní podpory je největším humanitárním projektem financovaným Evropskou unií, jejíž zaměstnanci spolu s úřady Červeného půlměsíce a turecké správy každý týden vyhodnocují tisíce nových žádostí o zapojení do projektu. Pokud je rodina vybrána ke hmotné podpoře, dostává potvrzení krátkou textovou zprávou (sms). V opačném případě ji textová zpráva na mobilní telefon informuje o tom, že si může žádost podat znovu, pokud se změní její složení.

„Předtím, než jsme začali dostávat tuto pomoc, jsme si k snídani mohli dovolit pouze chléb a čaj. Museli jsme dávat pozor na každý malý výdaj“, uvedla Nora, syrská uprchlice, která žije s manželem a pěti dětmi ve městě Gaziantep poblíž syrských hranic. Její manžel nemůže po úraze pracovat, avšak podle slov syrské migrantky se nyní situace zlepšila, protože finanční hotovost uhradí také náklady na podnájem. „Měsíční hotovost pomáhá rodinám uprchlíků nejenom ke splácení podnájmu a školného, ale také nákupu jídla a léků“, potvrdil zástupce Světového potravinového fondu v Turecku, Jean-Yves Lequime.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.