Zemřel kardinál Dionigi Tettamanzi

5.8.2017 

Ve věku 83 let odešel na věčnost bývalý milánský arcibiskup, kardinál Dionigi Tettamanzi. Petrův nástupce vyjadřuje svoji soustrast „příbuzným a celé diecézní obci“ nad úmrtím „jednoho z jejích neznámějších, nejlaskavějších a nejvíce milovaných pastýřů“. Papež František „s vděčností připomíná intenzivní kulturní a pastorační dílo svého zasloužilého spolubratra, který ve svém plodném životě dosvědčoval evangelní radost a oddaně sloužil církvi“. Papež dále zmiňuje „zvláštní pozornost“, kterou zesnulý kardinál Tettamanzi „věnoval tématům rodiny, manželství a bioetice, jejímž byl vynikajícím znalcem“. V závěru soustrastného telegramu jej svěřuje papež „Panně Marii, kterou tento věrný služebník velice miloval, aby jej přijala do věčné radosti a pokoje“, s vděčností připomíná ty, kteří o milánského kardinála s láskou pečovali během posledních let jeho nemoci“.

S Vatikánským rozhlasem se o vzpomínku na zesnulého kardinála Tettamanziho podělil kardinál Angelo Scola, jeho nástupce na ambroziánském stolci, nedávno rovněž vystřídaný mons. Mariem Delfinim:

S kardinálem Tettamanzim mne pojilo dlouhé a hluboké přátelství již od školních let, protože byl mým profesorem morálky. Toto přátelství trvalo i tehdy, kdy jsme oba působili v Římě. V mnoha příležitostech jsme spolupracovali se sv. Janem Pavlem II. Během šesti let mého působení na ambroziánském stolci jsem v něm měl blízkého, velmi diskrétního přítele, který byl pro diecézi velkou pomocí a nepochybně za sebou zanechal velkou stopu v laickém světě svojí schopností otevřeně čelit obtížným problémům.

Kardinálské kolegium má po smrti Dionigiho Tettamanziho 223 členů (121 má právo volit papeže). Jmenovaných Janem Pavlem II. – 85 (20), Benediktem XVI. – 52, (78) a Františkem 60 (49).

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.