Nejdelší poutní trasa měří 640 kilometrů

12.8.2017 

Na cestě k mariánské svatyni v Čenstochové jsou také letos tisíce poutníků. Mnozí již dorazili do cíle. Nejdelší poutní trasa z polostrova Hel od Baltského moře měří více než 640 kilometrů a poutníci ji urazí za 19 dní. Účastníci poutě, která vede značnou částí polského území, jsou plni vděčnosti za pohostinost, které se jim během cesty dostalo, jak říká jedna z účastnic:

Děkujeme všem lidem, kteří nám cestou pomáhali a starali se o nás. Bylo to úžasné. Všední den to neukáže, ale na pouti to vždycky vyjde najevo. Všechny si nesu na Jasnou Horu ve své modlitbě, mysli a paměti.

Zajímavé je, že pouť absolvují také hendikepované osoby. Gdaňská skupina, třebaže je jednou z nejdelší tras v zemi, měla mezi sebou také nemocné. O. Krzysztof Ławrukajtis, vedoucí skupiny, poukazuje na zásadní roli těchto účastníků pouti:
Nemají žádné úlevy. Když se nám mnoho věcí nechce, podíváme se na ně, a dodají nám sil. Máme v sobě někdy spoustu hořkosti, tolik svízelů. Oni nás učí úsměvu a jinému pohledu. V jejich utrpení žije Kristus a to je nejkrásnější.

Čas poutí u našich severních sousedů souvisí samozřejmě se svátkem Nanebevzetí Panny Marie. Jasná Hora v Čenstochové však není jedinou svatyní, kam v této době tamější věřící putují. Také desítky jiných svatyň v zemi jsou cílem pěších poutí, kterých se účastní tisíce lidí.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.